Τι θα πληρώσουμε για τον ΕΝΦΙΑ

Τελευταία ενημέρωση: 2015-08-24, 10:16:17
Τι θα πληρώσουμε για τον ΕΝΦΙΑ

Όσα πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ΕΝΦΙΑ το 2014, τόσα θα πληρώσουν και το 2015, ενώ και φέτος θα τα πληρώσουν μαζεμένα. Η κυβέρνηση «ξεχνώντας» τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του με δικαιότερο φόρο, ετοιμάζεται από τον Οκτώβριο να αποστείλει και πάλι τα ίδια «ηλεκτρονικά» ραβασάκια στου ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς αλλαγές σε σχέση με το 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τα εκκαθαριστικά τα οποία θα υπολογιστούν για όλους τους ιδιοκτήτες όπως και το 2014, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν διορθώσεις στις καταφανέστατες αδικίες που έχει ο φόρος.

Έτσι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων θα κληθούν να καταβάλουν στην εφορία συνολικά 2,65δις ευρώ, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν τουλάχιστον για φέτος ο ΕΝΦΙΑ να μείνει «ίδιος και απαράλλακτος».

Για τις όποιες αλλαγές και βελτιώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και μόνο βέβαια εάν η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων επιτρέπουν κάποιες διορθώσεις.

Σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρυφωνας Αλεξιαδης «ο φόρος για το 2015 δυστυχώς θα είναι όπως ήταν περίπου και για το 2014. Δεν μπορέσαμε μέσω της διαπραγμάτευσης να πάμε σε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ»

Σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι για τον υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 θα ληφθούν υπόψη οι ήδη ισχύουσες αντικειμενικές τιμές που έχουν θεσπιστεί από το 2007 και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και για τον υπολογισμό του φόρου το 2014.

Και αυτό γιατί οι νέες αντικειμενικές τιμές που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες αναμένεται να είναι μειωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς, θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα έχει πολύ μικρές αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα μειώσουν τον τελικό λογαριασμό για τους 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη οι μικρές αλλαγές οι οποίες θα εφαρμοστούν φετος, προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του νέου μνημονίου και είναι οι εξής:

  • Καταργείται η απαλλαγή των ακινήτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από τον ΕΝΦΙΑ, οπότε ο εν λόγω Οργανισμός θα απαλλάσσεται μόνο για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιεί ή παραχωρεί δωρεάν στο Δημόσιο.
  • Καταργείται, επίσης, η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Παρατείνεται και για το έτος 2015 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ακίνητα φυσικών προσώπων που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
9
=