ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Παίρνει «μπροστά» η κτηματαγορά

παίρνει-μπροστά-η-κτηματαγορά-375295

Ενοικιάσεις διαμερισμάτων δίνουν το «φιλί» της ζωής

Κινητικότητα στην κτηματαγορά παρατηρείται από αρχές Αυγούστου. Μετά το «πάγωμα» σε πωλήσεις ακινήτων που προκάλεσε η τραπεζική αργία, η αγορά ακινήτων άρχισε και πάλι να πιάνει ρυθμό. Κινητήριο μοχλό αποτελεί κυρίως η ασφαλής επένδυση χρημάτων, αλλά και η ενοικίαση διαμερισμάτων από φοιτητές. Μικρή ζήτηση, ωστόσο, παρουσιάζεται στην αγορά γης όπου καταγράφεται πτώση ύψους 40%.

Η κτηματομεσίτρια Σοφία Χαλκιά είπε ότι αν και δεν πρόκειται για καινούργιους αγοραστές, ωστόσο σήμερα φαίνεται καθαρά η πρόθεσή τους να επενδύσουν τα χρήματά τους σε κάτι πιο σταθερό από το να τα κρατούν στο σπίτι και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

«Η τραπεζική αργία δίνει ώθηση σε αυτούς που έχουν χρήματα εκτός τραπέζης. Μετακινήσεις χρημάτων με συμβολαιογραφική πράξη εκτελούνται παράλληλα κανονικά» συμπλήρωσε η ίδια.

Η κ. Χαλκιά είπε ότι προτιμούνται μικρά και νεόδμητα διαμερίσματα προς 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη, μετά το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε την προηγούμενη περίοδο. Παλιές γκαρσονιέρες χωρίς μπαλκόνια δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον» συμπλήρωσε η ίδια.

Η κτηματομεσίτρια Σοφία Χαλκιά είπε ότι για πρώτη φορά δεν παρουσιάζεται ενδιαφέρον για την αγορά γης με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ της προσφοράς οικοπέδων και της ζήτησής τους.

Σταδιακά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης η ίδια είπε ότι οι τιμές έχουν μειωθεί. Πλέον το στρέμμα στα Λεχώνια κατέβηκε στις 65.000 – 70.000 ευρώ όταν προ κρίσης κόστιζε 100.000 ευρώ.

Στον Αγιο Στέφανο αντίστοιχα όπου τα 600 τετραγωνικά πωλούταν προς 100.000 ευρώ η τιμή τους έπεσε στα 60.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Τζαμτζής κτηματομεσίτης – μηχανικός είπε ότι η πρώτη στέγη αλλά και η ασφαλής επένδυση των χρημάτων είναι η κινητήρια δύναμη που έβαλε και πάλι την κτηματαγορά σε κίνηση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων, οι οποίες ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο, τονίζοντας ότι δυστυχώς παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σε καλή κατάσταση καθώς πέρυσι καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό εισακτέων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να είναι κλεισμένα.

Για τις τιμές είπε ότι αυτές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα γύρω στα 220-230 ευρώ τα καινούργια.

«Γενικότερα η αγορά από 1ης Αυγούστου, ένα μήνα μετά τα capital controls, άρχισε επιτέλους να κινείται» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου