ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μαγειρέματα στον ΕΝΦΙΑ

μαγειρέματα-στον-ενφια-388534

Διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με μεταφορά των φορολογικών βαρών από τους έχοντες μικρή περιουσία στους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς.Οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν, μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016. Αναλυτικά :

• Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων:

• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι.

realestatenews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου