Έχτισε σπίτι... από νερό!

Τελευταία ενημέρωση: 2015-04-08, 21:01:43
Έχτισε σπίτι... από νερό!

Μια πρωτοποριακή ιδέα βασισμένη στην «υγρή μηχανική»

Μια αντισυμβατική ιδέα για το χτίσιμο σπιτιών προβάλει ο ούγγρος αρχιτέκτονας Matyas Gutai, ο οποίος πιστεύει ότι το τέλειο υλικό για τη διατήρηση μιας φιλικής θερμοκρασίας εντός της οικείας, δεν είναι άλλο από... το νερό!

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπονται τα παραδοσιακά υλικά όπως τα τούβλα, το τσιμέντο και ο γύψος. Ωστόσο, το νέο σύστημα προωθεί μια εντελώς νέα ιδέα στη μηχανική.

Ο Gutai έχτισε ένα πρωτότυπο σπίτι στην πόλη που κατάγεται το Kecskemet, στα νότια της Βουδαπέστης, έχοντας προηγηθεί χρόνια έρευνας και ανάπτυξης.

Το σπίτι χτίστηκε με δάνειο από την Ε.Ε. και αποτελεί δείγμα της ιδέας περί «υγρής μηχανικής» που ο Gutai έχει περιγράψει.

Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται τσιμεντένια και γυάλινα πάνελ, ενώ νερό «παγιδεύεται» μεταξύ των εσωτερικών στρωμάτων, το οποίο κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμοκρασία μέσα στο κτίριο.

Επιπλέον, το σπίτι έχει τη δυνατότητα να «ξαναζεσταίνεται», όταν η ζέστη ξεπερνά τη θερμότητα που αποθηκεύεται είτε στα θεμέλια του κτιρίου ή στον εξωτερικό χώρο αποθήκευσης, και επιστρέφει στους τοίχους όταν η θερμοκρασία πέφτει.

Η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί επίσης να ρυθμιστεί με τη χρήση ενός συστήματος παρακολούθησης παρόμοιο με την κεντρική θέρμανση. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα: το σπίτι μπορεί να παράγει τη δική του ενέργεια και να είναι πολύ πιο ανεξάρτητο από ενεργειακούς παρόχους, κάτι που οδηγεί σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Τα πάνελ μας μπορούν να θερμαίνουν και να ψύχουν το ίδιο το κτίριο, το νερό μέσα στα πάνελ κάνει την ίδια δουλειά όπως η θέρμανση», δήλωσε ο Gutai στο CNN. «Εξοικονομεί ενέργεια, όταν το συγκρίνεις με ένα παρόμοιο κτίριο με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Είναι μια εξαιρετικά καθαρή και βιώσιμη λύση».

newsbeast.gr

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=