ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πτώση 31,5% στις οικοδομικές άδειες

πτώση-315-στις-οικοδομικές-άδειες-639719

Παρά την αντιστροφή του κλίματος των κατασκευών το πρώτο 9μηνο του 2014

Νέα πτώση καταγράφει το πρώτο δεκάμηνο του 2014 ο δείκτης οικοδομικών αδειών σε σχέση με το αντίστοιχο προπέρσινο διάστημα. Οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν πανελλαδικά κατά 18% με τη Θεσσαλία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κάμψη, κατά 31,5%.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Δεύτερη σε μείωση οικοδομικών αδειών έρχεται η Αττική (29,0%), ενώ τη μικρότερη παρουσιάζει η περιφέρεια Κρήτης (7,4%). Στον αντίποδα, αύξηση στον αριθμό αδειών σημειώνεται στη Δυτική Μακεδονία (4,8%), στην Ηπειρο (0,2%) και στα Νησιά του Ιονίου (0,2%).

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η πτώση αυτή καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η ισχυρή κάμψη στον κλάδο των κατασκευών που παρατηρείται από την αρχή της ύφεσης της οικονομικής κρίσης, αντιστράφηκε το πρώτο 9μηνο του 2014 κατά 16,8% από -6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνει σε τοπικό επίπεδο ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών Νομού Μαγνησίας, Νίκος Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός. Είναι γεγονός, είπε χαρακτηριστικά, ότι στη Μαγνησία ξεκινούν πολύ λίγα καινούργια έργα, όμως είναι επίσης γεγονός, ότι τουλάχιστον το τελευταίο 6μηνο παρουσιάζεται άνοδος στη ζήτηση, που καλύπτεται από αποθέματα απούλητων διαμερισμάτων προηγούμενων ετών.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλά καινούργια διαμερίσματα παρέμεναν αδιάθετα. Από το 2009 δεν γίνονταν αγορές, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να αυξηθούν.

Για στεγαστικούς λόγους ή για λόγους επένδυσης των αποταμιεύσεων ή των εφάπαξ, παρουσιάζεται εκ νέου ενδιαφέρον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κατασκευαστές αρχίζουν δειλά – δειλά να σκέφτονται να αναγείρουν καινούργιες οικοδομές, ώστε αύριο να υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα διαμερίσματα» συμπλήρωσε.

Επί του παρόντος, οι πολιτικοί μηχανικοί απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε ανακαινίσεις, έργα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, προσθήκες κ.α.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ενδεικτικά ότι είναι ζήτημα να χτίζονται στο Βόλο δύο – τρεις καινούργιες πολυκατοικίες, με σκοπό τα διαμερίσματά τους να διατεθούν προς πώληση.

Προ οικονομικής κρίσης, διευκρίνισε, θα υπήρχαν τουλάχιστον 100 καινούργιες οικοδομές. «Στη Μαγνησία χτίζονται σε ετήσια βάση 25.000 τετραγωνικά μέτρα καινούργιες πολυκατοικίες, ενώ τα έτη 2006-2007 250.000 τετραγωνικά μέτρα.

Με δεδομένο ότι εξαντλούνται τα αδιάθετα διαμερίσματα, οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν λελογισμένα να ανεγείρουν οικοδομές.

Αν η ζήτηση που παρουσιάζεται το τελευταίο 6μηνο συνεχιστεί, θα υπάρξει άνοδος στην οικοδομική δραστηριότητα» εκτίμησε.

Να επισημανθεί ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν ενεργά 20 κατασκευαστικά γραφεία, καθώς η κρίση «απέσυρε» το 60% των κατασκευαστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου