ΕΛΛΑΔΑ

Δεσμεύσεις ζητούν από τα κόμματα οι ιδιοκτήτες διατηρητέων

δεσμεύσεις-ζητούν-από-τα-κόμματα-οι-ιδ-711950

Οι ιδιοκτήτες 20.000 διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας και οι περίπου 200.000 ιδιοκτήτες κτιρίων που βρίσκονται μέσα στα όρια ιστορικών κέντρων πόλεων, παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, με επιστολή τους ζητούν από τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να ισχύσει και για εκείνους ότι προβλέπεται για τα διατηρητέα και τους ιδιοκτήτες τους στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θεωρούμε ότι, ειδικά στην περίοδο της παρούσας οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση έστω και ενός διατηρητέου κτιρίου αποτελεί πράξη ανάπτυξης, που έχει τεράστια ανάγκη η χώρα. Η διάσωση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής µας κληρονομιάς δεν είναι µόνο ζήτημα πολιτιστικό, οικολογικό, αισθητικό ή κοινωνικό. Τόσο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών αποκατάστασης (μελέτες, εργασίες, προμήθειες υλικών κλπ.) θα δοθεί δυνατότητα απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων σε 50 και πλέον επαγγέλματα, όσο και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και την επαναλειτουργία τους (νέες χρήσεις π. χ. τουριστικού, οικιστικού, κοινωφελούς χαρακτήρα) θα επιτρέψει την επανένταξη των σημερινών ερειπίων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων κ. Νικόλαος Χαρκιολάκης.

Ο Σύλλογος θέτει τα εξής έξι ερωτήματα και προτείνει λύσεις. Ερωτά για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το άρθρο 24 του Συντάγματος για την αποζημίωση των δεσμευμένων, εν όλω ή εν µέρει, διατηρητέων ακινήτων, μετά την κατάρρευση του συστήµατος Μεταφοράς Συντελεστή ∆όµησης και τις αοριστίες περί Τράπεζας Γης κλπ. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το χρονίζον πρόβληµα θα µπορούσε γρήγορα και αποτελεσµατικά να λυθεί µε τη δηµιουργία Τράπεζας Γης, ιδιοκτησίας του ∆ηµοσίου.

Ο Σύλλογος ερωτά εάν προβλέπετε να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του Ν. 2039/1992, µε τον οποίο επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η Σύµβαση για την Προστασία
της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς (Σύµβαση της Γρανάδας), που προβλέπουν την παροχή οικονοµικών, φορολογικών και αντιγραφειοκρατικών κινήτρων υπέρ των διατηρητέων.

Ο Σύλλογος προετοιμάζει, αφενός, καταγγελία της Ελλάδος στο Συµβούλιο της Ευρώπης για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των συµβατικών της υποχρεώσεων όπως αυτές απορρέουν από τη Σύµβαση, αφ’ ετέρου, προσφυγή κατά των συναρµόδιων υπουργείων στο Συµβούλιο της Επικρατείας για τους ίδιους λόγους.

Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων και μνημείων θέλουν – πριν ρίξουν την ψήφο τους – να γνωρίζουν πότε προβλέπεται να εκδοθεί το Προεδρικό ∆ιάταγµα, που εκκρεµεί από το 2002 (άρθρο 48, Ν. 3028/2002), το οποίο θα προβλέπει επιχορηγήσεις και άλλα οικονοµικά κίνητρα για τη συντήρηση και αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, µνηµείων κλπ. που ανήκουν σε ιδιώτες.

Επίσης, ζητούν διευκρινήσεις για τον ΕΝΦΙΑ των διατηρητέων κτιρίων και µνηµείων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή τους, παρά τις έγκαιρες επισηµάνσεις του Συλλόγου, τόσο προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα όσο και προς τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, «δεν εξαίρεσαν τον τοµέα αυτόν της αρχιτεκτονικής µας κληρονοµιάς από τον φόρο, όπως προέβλεψαν για τα αντίστοιχα κτίρια και µνηµεία που ανήκουν στο Κράτος, ακόµα και για όσα από αυτά αποφέρουν µεγάλα έσοδα στο ∆ηµόσιο, που θα ήταν το ελάχιστο που θα µας όφειλαν, αλλά, αντίθετα µε τα διατυµπανιζόµενα από πολλούς βουλευτές και από τα ΜΜΕ, σε πολλές περιπτώσεις, ο ΕΝΦΙΑ υπερέβη κατά πολύ τον ΦΑΠ, το ΕΕΤΗ∆Ε και το ΕΕΤΑ που βάρυναν µέχρι το 2013 τα διατηρητέα».

Επιθυμούν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και παράλληλα προτείνουν, κατά το παράδειγµα άλλων χωρών (π. χ. Τουρκία), τη διάθεση ενός ποσοστού (π.χ. 1%-5%) του συνολικού ΕΝΦΙΑ για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων και µνηµείων της χώρας.

Τέλος, στην επιστολή τους οι ιδιοκτήτες διατηρητέων ζητούν να ενημερωθούν για τις πιθανότητες ένταξης ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων και µνηµείων στο ΕΣΠΑ 2015-2016 όσο και στο ΣΕΣ 2014-2020 καθώς και για τις προθέσεις των κομμάτων όσον αφορά τον περιορισµό της περιττής γραφειοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια απλή άδεια εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, ή επισκευής, ή αποκατάστασης απασχολούνται οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες 5 με 6 υπουργείων και για την έκδοσή της απαιτείται χρονικό διάστηµα 2 – 6 ετών.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου