ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Παραμένει παγωμένη η αγορά ακινήτων

παραμένει-παγωμένη-η-αγορά-ακινήτων-738485

Ενδιαφέρον για Σποράδες στην κτηματαγορά – Μεταβατική περίοδος το 2014 για τον κτηματομεσιτικό κόσμο

Ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα σε Σκιάθο και Αλόννησο παρουσίασε με την έναρξή του ο καινούργιος χρόνος. Στα πρώτα τηλεφωνήματα και email που δέχτηκαν μεσιτικά γραφεία του Βόλου η ζήτηση αφορούσε σε κατοικίες στις Σποράδες. Αρκετοί από τους επενδυτές είναι Γερμανοί, Βέλγοι, Αμερικάνοι και σε δεύτερο βαθμό, Ολλανδοί και Ιταλοί.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις Σποράδες ήταν αισθητά πιο ενισχυμένο το 2014 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ήταν περιοδικό. Αυξομειώνονταν προ και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών και του τοπικού Σωματείου Μεσιτών και εκπρόσωπο Μαγνησίας στην πανελλήνια Ομοσπονδία των Μεσιτών, Παρασκευή Τσουκνίδα, η ζήτηση είχε αποτελέσματα αν και σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχτηκε διερευνητικού περιεχομένου.

Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και για το Πήλιο, περιοδικό, παρουσιάζεται, δηλαδή, πιο έντονο από την άνοιξη και μετά. Αφορά κυρίως Γερμανούς, Βέλγους, Ολλανδούς, αλλά και Γάλλους και Αμερικάνους.

Στο μεταξύ, η αγορά ακινήτων παραμένει παγωμένη εδώ και ενάμιση μήνα. Η κτηματαγορά πέρασε το 2014 μία μεταβατική περίοδο. Η κ. Τσουκνίδα λέει ότι «παρατηρήθηκαν τάσεις βελτίωσης. Από το απόλυτο ξεκινήσαμε να βλέπουμε κάτι θετικό» συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, όμως, η ζήτηση που παρουσιάστηκε δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Τα συμβόλαια που κλείστηκαν ήταν δεν ήταν ανάλογα του ενδιαφέροντος γιατί υπήρχε και υπάρχει ακόμη νομοθετική και πολιτική ρευστότητα» υπογραμμίζει η ίδια. Ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα της αναστολής εφαρμογής του νόμου υπεραξίας αλλά και τις εκλογές.

Η κτηματαγορά δεν κινείται όπως θα μπορούσε. Η κ. Τσουκνίδα λέει ότι «υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για αγορές σε κατοικίες, είτε κύριες, είτε παραθεριστικές, όμως η απειλή εξόδου από την νομισματική ένωση δρα ανασταλτικά. Σκέφτονται τα χρήματα που έχουν μήπως πρέπει να τα κρατήσουν για να επιβιώσουν» προσθέτει.

Εικόνα για το 2015 δεν υπάρχει. Η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για τα πρώτα μηνύματα. Τους επόμενους τέσσερις – πέντε μήνες ίσως μπορέσουμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πλαίσιο».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου