ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

400 ακίνητα προς πώληση στα νησιά των Βορείων Σποράδων

400-ακίνητα-προς-πώληση-στα-νησιά-των-βορ-88456

Τα περισσότερα διαθέσιμα σπίτια και οικόπεδα βρίσκονται στη Σκόπελο

Δεκάδες πωλητήρια έχουν αναρτηθεί από ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου υπολογίζονται σε 400 και πλέον οι οικίες, τα εξοχικά και τα οικόπεδα που ζητούν αγοραστή.

Οι άλλοτε προνομιούχες νησιωτικές περιοχές, βιώνουν το βάρος της κρίσης, της υψηλής φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να οδηγούνται, κατ’ ανάγκη, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεκάδες ντόπιοι, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη, το έκδηλο ενδιαφέρον εν δυνάμει ξένων επενδυτών.

Εντυπωσιακό είναι εξάλλου, το γεγονός ότι πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων, υπολογίζονται περίπου σε 300, διατίθενται προς πώληση στη Σκόπελο. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεκάδες αλλοδαποί έχουν κλείσει ραντεβού με μεσιτικά γραφεία του νησιού, προκειμένου να αναζητήσουν το ακίνητο που ανταποκρίνεται στην αισθητική και τις οικονομικές προδιαγραφές που θέτουν οι ίδιοι, σύμφωνα πάντα με το βαλάντιό τους, που κυμαίνεται από 100.000 έως 300.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από όλη την Ευρώπη, Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, αλλά και Βαλκάνιοι, οι οποίοι απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία του νησιού για τα περαιτέρω.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων γίνεται εντονότερο τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ όπως αναφέρει η Δάφνη Γιέγκη Χλιβερού, υπάλληλος μεσιτικού γραφείου της Σκοπέλου «είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στο εξωτερικό, οι ξένοι γνωρίζουν ότι οι Ελληνες έχουν ακίνητα και το αγοραστικό ενδιαφέρον γίνεται πιο έντονο το αντίστοιχο χρονικό διάστημα».

Οι λόγοι για τους οποίους αρκετοί νησιώτες, Σκοπελίτες στην προκειμένη περίπτωση, οδηγούνται στη λύση της πώλησης ακινήτων, είναι πολλοί και όπως εξηγεί η κ. Χλιβερού «υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν άτομα που δεν είναι πλούσιοι αλλά έχουν ένα ή δύο κτήματα και μπορεί να έχουν ένα δεύτερο σπίτι, κληρονομιά από τη γιαγιά τους ή από άλλο συγγενικό πρόσωπο, τα οποία αναγκάζονται να πουλήσουν, για να απαλλαγούν από τη φορολογία».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο αριθμός των αγορών είναι αντιστρόφως ανάλογος σε σχέση με το μεγάλο όγκο των ακινήτων που διατίθενται προς πώληση και αυξάνονται διαρκώς.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αλλοδαποί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βάζουν επίσης πωλητήριο, διότι είναι δύσκολο για τους ίδιους να ανταπεξέλθουν στο βάρος της μετακίνησης, λόγω ηλικίας.

Μεσίτες της Σκιάθου αναφέρουν, αντίστοιχα, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ενδιαφερόμενοι είναι Αγγλοι και Γάλλοι, μεγάλης κυρίως ηλικίας, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, της τάξης των 100-150.000 ευρώ.

Κοινό χαρακτηριστικό των ενδιαφερομένων είναι ότι προτιμούν κατά βάση ακίνητο, και όχι οικόπεδο, προκειμένου να απαλλαγούν από τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των εξόδων ανέγερσης του εξοχικού των ονείρων τους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου