ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέος «κόφτης» στον ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες ιδιοκτήτες μένουν εκτός εκπτώσεων

νέος-κόφτης-στον-ενφια-χιλιάδες-ιδι-136444

Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλό εισόδημα κινδυνεύουν να χάσουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, εάν στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση δεν γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στα εισοδηματικά κριτήρια. Το μυστικό δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση των τεκμηρίων, τα οποία «καταπίνουν» τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια και αφήνουν εκτός νυμφώνος χιλιάδες ανυποψίαστους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα διάταξη, κριτήριο για την έκπτωση του 50% είναι το φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τις 9.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε τέκνο) και για την πλήρη απαλλαγή σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί). Με τον ορισμό «φορολογητέο εισόδημα» δεν νοείται, όμως, το πραγματικό αλλά και το τεκμαρτό, το οποίο τελικά λαμβάνεται υπόψιν από το υπουργείο Οικονομικών εάν είναι υψηλότερο.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ζευγαριού, που κινδυνεύει να χάσει την προβλεπόμενη έκπτωση, παρά το ότι το πραγματικό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, επειδή είναι ιδιοκτήτες διαμερίσματος 80 τ.μ. και ενός Ι.Χ. δεκαετίας 1.400 κυβικών εκατοστών. Το ελάχιστο τεκμήριο για το ζευγάρι είναι 5.000 ευρώ, το τεκμήριο της κατοικίας ανέρχεται στις 3.200 ευρώ, ενώ το Ι.Χ. βαρύνεται με τεκμήριο 3.640 ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα για το ζευγάρι ανέρχεται στις 11.840 ευρώ, άρα ξεπερνάνε το όριο των 10.000 ευρώ και χάνουν την έκπτωση!

Στο υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουν το θέμα μάλλον με αμηχανία και είναι προφανές είτε ότι υπήρξε εξαρχής πρόθεση να λειτουργήσει αυτός ο «κόφτης» είτε ότι πρόκειται για ένα ακόμα σφάλμα στο σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ. Παράγοντες του υπουργείου αφήνουν ανοικτό «παράθυρο» για διορθώσεις και επ’ αυτού του σημείου, ωστόσο είναι προφανές ότι η… μπάλα έχει χαθεί προ πολλού. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ούτε ποια θα είναι τα κριτήρια για τις εκπτώσεις στα ξενοίκιαστα ακίνητα ούτε ποια θα είναι τα περιουσιακά κριτήρια (αξία) που θα ισχύσουν μαζί με τα 150 τ.μ. για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές.

Οσον αφορά, δε, στις διορθώσεις στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι άθλος εάν ολοκληρωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον συνολικό σχεδιασμό.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου