ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Κύπρος: Αναβλήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ακινήτων

κύπρος-αναβλήθηκε-η-συζήτηση-του-νομο-149864

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής για εξέταση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ακινήτων και των συμπληρωματικών νομοσχεδίων για προστασία των μικρών καταθετών.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, αλλά αποφασίσθηκε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Ενδεικτικό της ανησυχίας της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου, που θα αποτελέσει λόγο να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 436 εκατ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές, είναι ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Πέμπτη.

Το θέμα του νομοθετήματος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα απασχολήσει τη συνεδρίαση των Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη.

Ο κ. Αναστασιάδης, που είχε χθες συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών και του Συνεργατισμού συναντήθηκε σήμερα με τις ηγεσίες των Συνδέσμων Δανειοληπτών και Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας. Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, οι τράπεζες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας πως στόχος τους δεν είναι να ξεσπιτωθούν άνθρωποι και ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους μεγαλο-οφειλέτες που ενώ έχουν χρήματα δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, από τις ψήφους του οποίου εξαρτάται ουσιαστικά η ψήφιση του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να εγκριθεί με τη σημερινή του μορφή, «χωρίς να υπάρχει δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών» και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο για εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με το βασικό νομοσχέδιο περί εκποιήσεων δίδονται στις τράπεζες περαιτέρω όπλα για να πιέσουν επιχειρήσεις και δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση. Επίκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αντί να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδιά τους, θέλει να τους δώσει τη χαριστική βολή με ένα νέο όπλο που θα δώσει στις τράπεζες». Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα επιτείνει την ύφεση της κυπριακής οικονομίας και πρότεινε την πρακτική που εφάρμοσε η Ιρλανδία με την έκδοση ομολόγου.

Παρά τις επικρίσεις, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στάλθηκαν στη Βουλή νομοσχέδια, που θέτουν φραγμό στις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

Τα αρμόδια όργανα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕ θα καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές τους κατά τη ψηφοφορία σε απογευματινές συνεδρίες τους.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου