ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ: Ερωτήματα για τον διαγωνισμό των 6 εκατ. ευρώ

εταδ-ερωτήματα-για-τον-διαγωνισμό-των-6-151150

Θόρυβος έχει ξεσπάσει στον τεχνικό κόσμο, λόγω των όρων του διαγωνισμού «Παροχή Υπηρεσιών Ελέγχου 3.000 Ακινήτων και Τεχνικής και Νομικής Ωρίμανσης προς Αξιοποίηση 1.000 Ακινήτων», προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, που προκήρυξε πρόσφατα η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Μελετητές, αλλά και νομικοί που έχουν γνώση των διαγωνιστικών κειμένων, εντοπίζουν αδικίες στο σύστημα επιλογής, καθώς, όπως λένε, τα κριτήρια ανάθεσης είναι εσφαλμένα και ενδέχεται να οδηγήσουν τον διαγωνισμό σε μελετητικά γραφεία που μετριούνται μετά βίας στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ προβλέπει την σύναψη τριών συμβάσεων για την τεχνική και νομική αξιολόγηση 1.000 ακινήτων η κάθε μία, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ έκαστη. Πρόκειται για ακίνητα, τα οποία θα ενταχθούν στο φιλόδοξο πρόγραμμα τιτλοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο προϋπολογισμός της δαπάνης θα κριθεί κυρίως από την έκπτωση, σε συνδυασμό με την καταλληλότητα της συμμετοχής των υποψηφίων, σύμφωνα με την επαγγελματική και χρηματοοικονομική τους ικανότητα.

Για κάθε ενότητα, η προϋπολογιζόμενη αμοιβή εκάστου ακινήτου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και με βάση αυτή την τιμή ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να δώσει μειοδοτική προσφορά.

Στην τιμή των 2.000 ευρώ ανά ακίνητο περιλαμβάνονται όλοι οι νομικοί έλεγχοι και πέραν των τίτλων ιδιοκτησίας, όπως π.χ. σύνταξη νομικών γνωμοδοτήσεων, διοικητικές ενέργειες για άρση βαρών, κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενέργειες για την αποβολή αυθαιρέτων κατόχων και καταπατητών κ.λπ.

Επίσης, στο αντικείμενο του τεχνικού ελέγχου περιλαμβάνονται, εκτός από τις αυτοψίες και οι πολεοδομικοί έλεγχοι, εργασίες τοπογράφησης – αποτύπωσης κτιριακών εγκαταστάσεων, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, σύνταξη φακέλου υποβολή στον ΕΟΤ κ.λπ.

Σύμφωνα με τον πίνακα προϋπολογισμού δαπάνης των συμβάσεων, περίπου το 45% αφορά την αμοιβή νομικού ελέγχου και το 55% την αμοιβή του τεχνικού ελέγχου. Δηλαδή, χωρίς την έκπτωση η αναλογία ανά ακίνητο είναι 1093 ευρώ για τον τεχνικό έλεγχο και 907 ευρώ για τον νομικό έλεγχο.

Εάν δηλαδή υπάρξει μία «γενναία» έκπτωση της τάξης του 25%, θα προκύψει τιμή 1.500 ευρώ ανά κίνητο, κάτι που αναλογεί αντίστοιχα σε 825 ευρώ για τον τεχνικό έλεγχο και 675 για τον νομικό έλεγχο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαγωνιστικών κειμένων, σε αυτή την τιμή θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες νομικού και τεχνικού ελέγχου για μία αμοιβή, η οποία είναι, σύμφωνα με τα χρηστά ήθη της αγοράς, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, εξευτελιστική.

Όπως επισημαίνουν, σε αντίστοιχες – και μάλλον πιο «ελαφριές» δουλειές, το ΤΑΙΠΕΔ πλήρωνε για ανάλυση ακινήτου (με πλήρες αρχείο) και εκτίμηση ενεργειών ωρίμανσης 7.000 ευρώ ανά ακίνητο, και έξτρα τα οδοιπορικά. Αντίθετα, λένε, στην συγκεκριμένο διαγωνισμό η ΕΤΑΔ ζητεί για ακίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν έχουν αρχείο, να χαρτογραφηθούν, να τοπογραφηθούν, να προεκτιμηθούν και να γίνουν ενέργειες ωρίμανσης για ένα υποπολλαπλάσιο ποσό, ενώ δύσκολο θα είναι το νομικό έργο και για το κάθε ακίνητο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους όρους της τεχνικής και επάρκειας των συμμετεχόντων, προκύπτει ότι ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέσα στην πενταετία της κρίσης (2009-2013) τουλάχιστον ένα έργο παραγωγής και επεξεργασίας χωρικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας, τοπογραφικές αποτυπώσεις εφαρμογής τίτλων ιδιοκτησίας και πολεοδομικής τεκμηρίωσης ακινήτων, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μεγάλο έργο τεχνικού αντικειμένου ή και ανάπτυξης ακινήτου.

Πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν, το να λαμβάνεται υπόψη μόνο η τελευταία πενταετία ως δραστηριότητα αποκλείει από τον διαγωνισμό την εμπειρία επιστημόνων, που μπορούν να ανταποκριθούν στον στόχο του διαγωνισμού, δηλαδή την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων χωρίς αυτά να κινδυνεύουν να απαξιωθούν, μειώνοντας τις τιμές παραχώρησης – πώλησης.

Μάλιστα, στο κριτήριο χρηματοοικονομικής ικανότητας, ορίζεται ελάχιστη απαίτηση να υπάρχει μέσος κύκλος εργασιών για τα τελευταία τρία χρόνια (2011-2013) μεγαλύτερος από μισό εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, κάτι που είναι αδύνατον για την συντριπτική πλειονότητα του τεχνικού κόσμου, καθώς, όπως λεένε, τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί καμία σημαντική δημόσια ή ιδιωτική επένδυση κτιριακού και πολεοδομικού χαρακτήρα.

Στην προκύρηξη αναφέρεται ότι ο ανάδοχος οφείλει με ρυθμό 200 ακίνητων ανά 30 ημέρες να ολοκληρώνει τον Έλεγχο Τίτλων και την Αυτοψία και να παραδίδει στην ΕΤΑΔ την αντίστοιχη Έκθεση Ελέγχου Τίτλων (ΕΕΤ) και Έκθεση Αυτοψίας (ΕΑ), κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατο.

Έτσι,οι ίδιες πηγές μιλούν για «φωτογραφικό διαγωνισμό» αφού τα τεχνικά κριτήρια πληρούν μόνο δύο γνωστές μελετητικές ανώνυμες εταιρείες που ήδη συνεργάζονται με το ΤΑΙΠΕΔ και έχουν πρόσβαση στο μητρώο ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Στο μεταξύ, εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός προκηρύσσεται όχι ως μελετητικό έργο, αλλά ως προμήθεια υπηρεσιών. Μάλιστα, προβλέπεται η ύπαρξη επιτροπής που θα αξιολογήσει εάν οι εκπτώσεις ευσταθούν ή όχι.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου