ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νομιμοποιούνται με νέα ρύθμιση και τα αυθαίρετα νέας γενιάς

νομιμοποιούνται-με-νέα-ρύθμιση-και-τα-257894

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο που έχει “νομιμοποιηθεί” με τους νόμους περί αυθαιρέτων μπορεί να γίνει μόνο στο νόμιμο τμήμα του κτιρίου

Και τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011 – ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί να γίνει τακτοποίηση με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία – θα έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιούνται.

Η νέα ρύθμιση, όπως γράφει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος” εντάσσεται σε σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο “Υδατορέματα, πολεοδομικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις” και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών από το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα όσες κατασκευές τηρούν ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή τηρούσαν αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους να εκδώσουν ή να αναθεωρήσουν την άδεια δόμησης για όσες εργασίες απαιτείται άδεια δόμησης, και σε έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για όσες εργασίες απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Η ρύθμιση αυτή βέβαια δεν αφορά ακίνητα που έχουν υπαχθεί στο “νόμο Καλαφάτη” για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης (4178/13), σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η Ιουλίου 2011.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο που έχει “νομιμοποιηθεί” με τους νόμους περί αυθαιρέτων μπορεί να γίνει μόνο στο νόμιμο τμήμα του κτιρίου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα μπορούν να πάρουν νόμιμη άδεια και να χτίσουν τα τυφλά οικόπεδα, με την προϋπόθεση να μην μπορούν μέσω τακτοποίησης να αποκτήσουν πρόσωπο σε οδό.

Επίσης κερδίζουν έως 1 μέτρο σε ύψος τα κτίρια που θα χρησιμοποιήσουν ως χώρο στάθμευσης το ισόγειο.
Πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την 28η Ιουλίου του 2011 και παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί νομιμοποίηση νέων αυθαιρέτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου