ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομο έκρινε το ΣτΕ το ύψος του ΦΑΠ στη Νέα Μάκρη

παράνομο-έκρινε-το-στε-το-ύψος-του-φαπ-σ-391048

Παράνομη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίστηκε το ύψος του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη Νέα Μάκρη τη διετία 2012-13. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, το πενταμελές Β’ Τμήμα του ΣΤΕ παρέπεμψε το ζήτημα προς οριστική κρίση στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Η επίμαχη απόφαση που είχε εκδώσει ο υφυπουργό Οικονομικών στις 5 Ιουνίου 2013 αφορούσε τις περιοχές του δήμου Νέας Μάκρης όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του ΦΑΠ. Η απόφαση προσδιόριζε το ύψος του για τα φυσικά πρόσωπα, για τα έτη 2011-2013, στα 620 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο τον προσδιορισμό για το 2011 αλλά παράνομο για τα επόμενα δύο έτη.

Το υπουργείο για τον προσδιορισμό της τιμής του ΦΑΠ χρησιμοποίησε ως συγκριτικό στοιχείο,
όπως απαιτεί η νομοθεσία, ακίνητο στον ίδιο δήμο το οποίο μεταβιβάστηκε το 2010. Το δικαστήριο έκρινε ότι η σύγκριση δεν μπορεί να ισχύει και για τα επόμενα έτη αφού οι τιμές στην περιοχή μπορεί να έχουν αλλάξει.

Κάτοικοι της Νέας Μάκρης είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας, αλλά και ως αντίθετη στα άρθρα 24, 43 και άλλα άρθρα του Συντάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων ως αβάσιμους, αλλά δέχθηκαν ότι «ο προσδιορισμός της αξίας των οικοπέδων στην επίδικη περιοχή στηρίχθηκε σε συγκριτικό στοιχείο αναγόμενο στο έτος 2010, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της αξίας των αυτών ακινήτων κατά την 1.1.2012 και 1.1.2013 να είναι πλασματικός, αφού ερείδεται επί ανεπίκαιρου για τα έτη αυτά συγκριτικού στοιχείου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. 3842/2010 προβλέπει ότι, για την επιβολή του ΦΑΠ στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας τους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου