ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ακίνητα: H Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη

ακίνητα-h-ελλάδα-έχει-τον-δεύτερο-υψηλό-587737

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και το ενοικιοστάσιο παρουσίασε την Τρίτη η Διεθνής Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,50%), την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός κυμαίνεται στο 4%.

Στην έκθεση επισημαίνεται, ακόμα, ότι φόρος μεταβίβασης επιβάλλεται σε κάθε χώρα που εξετάζεται στην εν λόγω έρευνα με εξαίρεση τη Σλοβακία, ενώ τα ποσοστά φορολόγησης ποικίλλουν ανά χώρα και κυμαίνονται από 0,5% έως 15%.

Στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Τσεχία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Νορβηγία εφαρμόζονται συστήματα με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ στις υπόλοιπες χώρες που εξετάζονται τα φορολογικά συστήματα είναι προοδευτικά.

Σύμφωνα ωστόσο με την έρευνα, θα πρέπει να εξεταστεί μείωση των φόρων αυτών, ειδικά σε χώρες, όπως Βέλγιο και Ελλάδα, όπου οι φόροι μεταβίβασης εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις, ο πρόεδρος της Ένωσης, Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει 16 χρόνια προστασίας των ενοικιαστών ακόμη και αν η διάρκεια που προβλέπεται στο συμβόλαιο είναι μικρότερη, την ώρα που οι ενοικιαστές για ιδιωτικές κατοικές έχουν υποχρέωση να παραμείνουν στο ακίνητο μόνο για ένα χρόνο, ακόμη και αν έχουν υπογράψει για μεγαλύτερο διάστημα.

Και η έρευνα καταλήγει χαρακτηρίζοντας την εμίσθωση ακινήτων ιδιαίτερα «επικίνδυνη και ασύμφορη οικονομική δραστηριότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου