ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αρχίζει τον Σεπτέμβριο η τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων

αρχίζει-τον-σεπτέμβριο-η-τακτοποίηση-427136

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες

Αρχίζει τις επόμενες ημέρες και σίγουρα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η διαδικασία των δηλώσεων αυθαιρέτων, που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και δασικών εκτάσεων. Με απλό τρόπο και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα λειτουργεί στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι οικειοθελώς θα υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα πληρώνουν παράβολο 250 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτησίες τους θα τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με τον πρόσφατο πολεοδομικό χωροταξικό πολεοδομικό νόμο του ΥΠΕΝ (άρθρο 55 του νόμου 4685/2020) και ουσιαστικά ισχύει επ΄αόριστον, σε συνδυασμό, ανάλογα, κατά περίπτωση και μέχρι με την οριστική και τελεσίδικη κατάληξη, της κύρωσης των Δασικών Χαρτών και της ολοκλήρωσης του Δασολογίου και του Κτηματολογίου.

Ομως, οι προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων, είναι σημαντικές και εκτιμάται ότι χιλιάδες αυθαίρετα, που βρίσκονται κυρίως στον πυρήνα του δάσους ή μέσα σε ρέματα και αιγιαλό, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν τελικά στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να κριθούν κατεδαφιστέα. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό, προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία του ακινήτου (θέση, παλαιότητα, γειτνίαση με ρέμα κ.λπ.) και να ενημερώσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις και το κτίσμα δύναται να τακτοποιηθεί.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

α) Τα έγγραφα για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος (συμβόλαιο, κληρονομικό δικαίωμα κλπ).

β) Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.

γ) Δήλωση μηχανικού υπογεγραμμένη με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών, εφόσον υπάρχουν καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία, ήτοι κάλυψη, δομημένη επιφάνεια και ύψος τους, καθώς και ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποκλεισμού υπαγωγής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4685/2020.

δ) Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντίρρησης, αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, εφόσον υφίσταται.

ε) Το αποδεικτικό έκδοσης και πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου 250 ευρώ.

στ) Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί κατοικία εντός δασικής έκτασης;

1. Η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, ενώ επιτρέπονται και τα παραρτήματα αυτής.

2. Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.

3. Η κατοικία και οι λοιπές κατασκευές (δεξαμενές, παραρτήματα κλπ) να μη βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές.

4. Σε περίπτωση που το ακίνητο έχει πρόσωπο σε δρόμο, να μη βρίσκεται το κτίσμα και οι λοιπές κατασκευές εντός ζώνης διάστασης ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας απαλλοτρίωσης των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών. Εξαιρούνται αυθαίρετα για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόσταση από τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυθαίρετες κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα από τον ΕΟΤ και βρίσκονται σε επαφή με τα όρια δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε απόσταση μικρότερη από τα οριζόμενα στην παρούσα αλλά σε κάθε περίπτωση εκτός των ορίων απαλλοτρίωσης και με την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν και είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ. πριν από τις 28.7.2011.

5. Να μη βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα.

6. Να είναι εκτός αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού. Επιτρέπεται η τακτοποίηση κατοικιών και λοιπών αυθαίρετων εγκαταστάσεων τους που βρίσκονται εντός του παλαιού αιγιαλού, εφόσον έχουν νομίμως εμπράγματα δικαιώματα που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού.

7. Να μη βρίσκεται εντός ζώνη παραλίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης της ζώνης.

8. Να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή, αν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης.

– Στην περίπτωση οριοθετημένων ρεμάτων ή όπου υπάρχει προσωρινή οριογραμμή, απαγορεύεται η υπαγωγή εντός της περιοχής που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. Στην περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, η οποία βρίσκεται μεταξύ της οριογραμμής και της οικοδομικής γραμμής, εφαρμόζεται συντελεστής επιβάρυνσης.

– Στην περίπτωση μη οριοθετημένων ρεμάτων ή έλλειψης προσωρινών οριογραμμών, θεωρούνται ως προσωρινές οριογραμμές αποκλειστικά για την εφαρμογή του παρόντος κατά περίπτωση οι εξής:

α) στα μικρά ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης του ενός (1) τετραγωνικού χιλιομέτρου (τ.χ.), όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μικρότερης ή ίσης του μισού (0,50) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, οι οριογραμμές συμπίπτουν με τις γραμμές όχθης,

β) στα μεσαία ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης των δέκα (10) τ.χ., όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μικρότερης ή ίσης των πέντε (5) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή είκοσι (20) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος,

γ) στα μεγάλα ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μεγαλύτερης των δέκα (10) τ.χ., όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μεγαλύτερης των πέντε (5) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος.

9. Να μην είναι σε αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Α, εξαιρουμένων των αυθαιρέτων κατασκευών που πραγματοποιήθηκαν πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση,

10. Να μην είναι σε αρχαιολογικό χώρο εκτός Ζώνης Α, εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης.

11. Να μην είναι σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής

12.Να μην είναι σε κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο ή σε κτίριο που είναι μνημείο.

13. Το κτίριο να μην είναι χαρακτηρισμένο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο.

14. Το κτίσμα να μην υπερβαίνει το ύψος της κορυφογραμμής.

15. Να είναι το κτίσμα εντός απόστασης μικρότερης ή ίσης των είκοσι πέντε (25) μέτρων εφόσον πρόκειται για γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης.

16. Να μη βρίσκεται το κτίσμα σε περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς για την προστασία εναέριας κυκλοφορίας, εκτός αν συνοδεύεται από σχετική έγκριση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

17. Η κατοικία και οι λοιπές κατασκευές δεν πρέπει να είναι εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, εξαιρούνται όσα έχουν ανεγερθεί πριν την κήρυξη της αναδάσωσης.

18. Δεν τακτοποιούνται κτίρια ή συνοδεύουσες κατασκευές που η διατήρησή τους παρακωλύει την διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαϊάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Πώς θα γίνεται η αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου;

Η αίτηση θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

α) Τα στοιχεία του υποβάλλοντος την αίτηση.

β) Η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας ή διαμονής στην αλλοδαπή.

γ) Το είδος του επικαλούμενου δικαιώματος.

δ) Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, των αντιρρήσεων, της αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό χαρακτήρα ή εμπίπτει σε χορτολιβαδική έκταση, εφόσον υφίσταται.

ε) Περιγραφή της κατοικίας, στην οποία αφορά η αίτηση, και των κατασκευών που την συνοδεύουν, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος.

στ) Οι γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87), των κορυφών των ορίων του γεωτεμαχίου.

ζ) Τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87) των κορυφών του περιγράμματος της κατοικίας και των δευτερευουσών κατασκευών που την συνοδεύουν.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης;

1. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που τηρείται από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η είσοδος στην πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών taxis.

2. Για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνεται ειδική ηλεκτρονική φόρμα.

3. Γίνεται ο γεωχωρικός εντοπισμός του γεωτεμαχίου.

4. Στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά σε περιοχή που λειτουργεί κτηματολόγιο, θα υπάρχει δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου, έκδοσης «ειδικού αποσπάσματος» που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων του.

5. Γίνεται ο γεωχωρικός εντοπισμός του περιγράμματος της κατοικίας και των τυχόν συνοδευουσών κατασκευών εντός του γεωτεμαχίου.

6. Για την ολοκλήρωση της αίτησης απαιτείται η πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

7. Μετά την υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού, [email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου