ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν οι τιμές

νέες-αντικειμενικές-αξίες-πού-ανεβαί-563862

Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώνονται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο δημιουργούν ένα νέο καθεστώς βάζοντας τέρμα, σύμφωνα με όσα έχει τουλάχιστον έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, στις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Παρουσιάζοντας τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών διορθώνει αδικίες, κενά και λάθη του παρελθόντος και διευρύνει τη φορολογική βάση.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό. Οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του οποίου οι συντελεστές θα προσαρμοστούν. Δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη, τόνισε και πρόσθεσε πώς αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να ελαφρύνουν τα βάρη σε άλλες κατοικίες.

Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης παρουσίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, θέμα που θα εξαρτηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.

Οι ζώνες και οι περιοχές

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες.

Οδηγεί σε αυξήσεις σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν, όπως σε τουριστικές περιοχές και περιοχές με έντονο οικιστικό ενδιαφέρον. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές μειώσεις, στην περιφέρεια και στην ηπειρωτική χώρα.

Στην Αττική, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια.

Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα» αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό.

Οι πολίτες θα μπορούν σε λίγες ημέρες μέσω ψηφιακού χάρτη να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους.

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική: στο +8%

-στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%

-στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%

-στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.

– Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο

Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

– για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο

– για το 44% προκύπτουν μειώσεις

Ο ΕΝΦΙΑ

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιούσιας σε συνέχεια της μεσοσταθμικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% που τέθηκε σε εφαρμογή το 2019» είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022 και θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις υφιστάμενες έξι δόσεις.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου