ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ποια λάθη ελέγχουμε και διορθώνουμε στο Κτηματολόγιο Βόλου μέχρι τις 14 Απριλίου

ποια-λάθη-ελέγχουμε-και-διορθώνουμε-σ-645238

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

[email protected]

Ολοκληρώνεται η ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης για τον Βόλο και λήγει μετά από παράταση στις 14 Απριλίου η προθεσμία, που έχει δώσει η εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», για την κατάθεση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων για τους κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού.

Από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν προκύπτει ότι 800 ακίνητα δεν δηλώθηκαν και εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα πάνε στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ άλλα 500 ακίνητα διεκδικούνται είτε από τον Δήμο, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο, είτε από άλλον ιδιοκτήτη.

Για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά για την εγγραφή της περιουσία τους στο κτηματολόγιο και να τρέξουν να υποβάλλουν την ένσταση τους έγκαιρα. Σημειώνουμε ότι διορθώσεις όπως: στοιχεία ταυτότητας ή επικοινωνίας των δικαιούχων, προσκόμιση πιστοποιητικού μεταγραφής/ληξιαρχικής πράξης θανάτου του επικαρπωτή/εξάλειψης βαρών, τυχόν ενημέρωση επιφάνειας για ρυθμισμένο («τακτοποιηµένο») χώρο, εμπίπτουν στα πρόδηλα σφάλματα και διορθώνονται εύκολα με αίτηση συμπληρωματικών στοιχείων.

Τα πιο σοβαρά θέματα που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες και να υποβάλουν τυχόν αίτηση διόρθωσης- ένσταση, αφορούν στα στοιχεία του γεωτεμαχίου και του δικαιώματος όπως: είδος και ποσοστό δικαιώματος, απορριφθέν δικαίωμα, διεκδίκηση ακίνητου από τρίτους, διόρθωση στο εμβαδό ή στα όρια γεωτεμαχίου, εγγραφή αγνώστου, λάθος εντοπισμός, μη εντοπισμός κ.άλ.

  • Σε ποιες περιοχές του Δήμου Βόλου αφορά η ανάρτηση;

Η ανάρτηση του Βόλου αφορά ΜΟΝΟ στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, δηλαδή αφορά στην πόλη του Βόλου.

Στο επόμενο διάστημα (τέλος Απριλίου έως αρχές Μαΐου) αναμένεται και η Ανάρτηση των υπολοίπων Δημοτικών Κοινοτήτων που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες: Ιωλκού, Αγριάς, Πορταριάς, Νέας Ιωνίας, Αρτέμιδας, Αισωνίας και Μακρινίτσας.

  • Πώς πληροφορούνται οι πολίτες τα στοιχεία της ιδιοκτησίας τους;

Πολλοί ιδιοκτήτες έλαβαν ταχυδρομικό φάκελο με τα έντυπα του κτηματολογίου που αφορούν την ιδιοκτησία τους. Όσοι δεν έλαβαν φάκελο ή τον έχασαν μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο κτηματογράφησης Βόλου ή να εισέρχονται με τους κωδικούς taxis στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr από όπου έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά στα στοιχεία που τους αφορούν μέχρι τις 14 Απριλίου 2021.

  • Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες;

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν:

  • Τις πληροφορίες για τα ακίνητά τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Επίσης για μεγαλύτερη σιγουριά μπορούν να πάνε σε μηχανικό, που θα ελέγξει προσεκτικά την ορθότητα των στοιχείων του κτηματολογικού πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος.

  • Τι ακριβώς πρέπει να προσέξουν για να γίνει διόρθωση;
  1. Τα στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνσης, ΑΦΜ εάν είναι σωστά καταχωρημένα.
  2. Τα στοιχεία του ακινήτου, όπως αυτά καταγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας, όπως τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
  3. Τα στοιχεία του συμβολαίου (αριθμός του συμβολαίου, ημερομηνία, συμβολαιογράφος, τόμος και αριθμός).
  4. Τον αριθμό της καθέτου ή οριζόντιας ιδιοκτησίας.
  5. Τα ποσοστά ιδιοκτησίας και το είδος δικαιώματος, γιατί μπορεί να υπάρχει παρακράτηση επικαρπίας που δεν δηλώθηκε.
  6. Τα ποσοστά των συνιδιοκτητών στα εξ αδιαιρέτου, διότι ό, τι έχει καταγραφεί ως ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο στη συνέχεια χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και καταλήγει στο Δημόσιο.
  7. Την αποτύπωση του γηπέδου κατά σχήμα, θέση και όρια σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.
  8. Το εμβαδόν του γηπέδου που καταγράφει το κτηματολόγιο και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο, γιατί πρέπει να είναι μέσα στο όρια της απόκλισης, όπως αυτά σημειώνονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος.
  9. Αν καταγράφηκαν όλα τα δικαιώματα και έχουν πάρει κωδικό ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει πως αν δηλώσαμε πέντε δικαιώματα θα πρέπει να υπάρχουν πέντε κωδικοί ιδιοκτησίας.
  10. Αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει αν επισκεφθούμε το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
  11. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις στο ειδικό έντυπο (Α1). Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομισθούν τα έγγραφα που απαιτούνται.
  12. Αν υπάρχει παρατήρηση ότι εκκρεμεί η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώ ανάλογα με το είδος της ιδιοκτησίας (κατοικία ή αποθήκη/γκαράζ). Και αυτό διότι όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.
  • Πού πρέπει να αποταθούν σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη για να κάνουν ένσταση;

Σε περίπτωση που το λάθος αφορά σε στοιχεία του ακινήτου (π.χ. λάθος όνομα του δικαιούχου, είτε σε λάθη στο συμβόλαιο, στη διεύθυνση, τη χρήση κλπ) το αίτημα είναι απλό και υποβάλλεται εύκολα από τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που αφορά την καταγραφή του δικαιώματος (π.χ. είδος κυριότητας και ποσοστά συνιδιοκτησίας) θα πρέπει να συμβουλευτεί νομικό.

Σε περίπτωση που το σφάλμα αφορά στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου, δηλαδή της θέσης, του σχήματος, των ορίων και του εμβαδού, ή τμήμα του είναι δασικό, τότε αρμόδιος είναι ο μηχανικός για να εξετάσει τον τρόπο διόρθωσης και να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το σφάλμα. Αυτού του είδους τα σφάλματα είναι και τα πιο σοβαρά και θέλουν πολύ προσοχή, διότι αργότερα για να διορθωθούν με τη διαδικασία ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ είναι πιο δύσκολα, κοστίζουν αρκετά και είναι και χρονοβόρα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συμμετοχή του τεχνικού συμβούλου στην διαδικασία της ένστασης, καθώς επίσης και κατά την διαδικασία της εξέτασης της ένστασης από την αρμόδια επιτροπή.

  • Τι κάνουμε όταν έχουμε συμβόλαιο, αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τη θέση του ακίνητου;

Χωρίς εντοπισμό ακινήτου, η δήλωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και γι αυτό πολλά ακίνητα που είναι κυρίως αγροτεμάχια, απορρίπτονται από το κτηματολόγιο. Θα πρέπει λοιπόν να ζητήσετε τη συνδρομή παλιών κατοίκων, συγγενών σας, γειτόνων και λοιπών προσώπων που θα σας βοηθήσουν στον εντοπισμό του ακινήτου και να γίνει Τοπογραφικό Διάγραμμα εξαρτημένο, για να δηλωθεί με ακρίβεια.

  • Γιατί δεν φαίνονται στην ανάρτηση δικαιώματα, για τα οποία έχει γίνει δήλωση κτηματολογίου;

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσατε αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική Ανάρτηση, τότε είτε τα δικαιώματα σας δεν εντοπίστηκαν, ή τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν κρίθηκαν επαρκή ή δεν έχετε καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες σας, ώστε τα δικαιώματα σας να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης.

Επίσης, εναλλακτικά μπορείτε να υποβάλετε σχετικό ερώτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]αναφέροντας τον ΑΦΜ του δικαιούχου και τον Αριθμό Πρωτοκόλλου της υποβληθείσας δήλωσης.

  • Τι κάνουμε όταν υπάρχει παρατήρηση ότι το ακίνητο ή τμήμα του ακινήτου διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο;

Σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή με το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό για να ελέγξει το λόγο που το γεωτεμάχιο ή τμήμα του διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο (π.χ. δάσος, ρέμα, αιγιαλός, αρχαιολογικός χώρος ή άλλες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε κάποια υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου). Στη συνέχεια ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να υποβληθεί ένσταση στο κτηματολόγιο. Μαζί με την αίτηση θα καταθέσετε και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως : παλιούς τίτλους ιδιοκτησίας, μισθωτήρια, αποφάσεις της διοίκησης με τις οποίες παραχωρήθηκε το αγροτεμάχιο, Οικοδομικές Άδειες, αποδείξεις επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ.

  • Τι κάνουμε όταν δεν έχουμε υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας;

Μπορείτε να υποβάλετε τώρα τη δήλωσή σας, είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, είτε επί τόπου ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο Γραφείο Κτηματογράφησης Βόλου (Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14, Νέα Ιωνία Βόλου).

  • Ισχύουν τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να διευκολύνει τους πολίτες έδωσε μια «σιωπηρή» ευκαιρία να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους έστω και εκπρόθεσμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς να ενεργοποιήσουν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

  • Μετά την ανάρτηση τι γίνεται;

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου