ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Απαραίτητος ο μηχανικός στη σύνταξη αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη

απαραίτητος-ο-μηχανικός-στη-σύνταξη-α-678790

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

[email protected]

Ολοκληρώθηκε για όλη την Ελλάδα η ανάρτηση των δασικών χαρτών και σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν και στην ηλεκτρονική σελίδα του Κτηματολογίου. Μετά την ψήφιση του νέου Περιβαλλοντικού Νόμου, η ανάρτηση αφορά σε νέες και παλιές περιοχές, μετά και την απαιτούμενη αναμόρφωσή τους. Ο δασικός χάρτης συνδέεται άμεσα με το χάρτη του κτηματολογίου, γι’ αυτό και κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που βρίσκεται εκτός σχεδίου, θα πρέπει να ελέγξει την περιουσία του και σε περίπτωση που θίγεται να καταθέσει εμπρόθεσμα την αντίρρησή του. Η αίτηση αντίρρησης ή αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος έχουν ως βασική τους προϋπόθεση τον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον Δασικό Χάρτη. Για τον ορθό εντοπισμό της έκτασης στο χάρτη, αρμόδιος είναι ο μηχανικός, που έχει και την επιστημονική γνώση.

Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού της θέσης και των ορίων του ακινήτου, είναι η σύνταξη Εξαρτημένου Τοπογραφικού Διαγράμματος, με βάση το Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων (ΕΓΣΑ87), που χρησιμοποιεί και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομιστεί.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το νόμο, για την υποβολή αντίρρησης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή, καθώς και το εμβαδόν της. Επομένως για την καλύτερη προετοιμασία της αντίρρησης τους, οι πολίτες θα πρέπει απαραίτητα να απευθύνονται σε Μηχανικό, που θα τους βοηθήσει αφενός μεν στο σωστό εντοπισμό του ακινήτου στο δασικό χάρτη κι αφετέρου θα παρακολουθήσει την υπόθεση τους και μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, με στόχο την απεμπλοκή της ιδιοκτησίας τους από το δασικό χαρακτήρα.

  • Ποια η δουλειά του μηχανικού στην αντίρρηση του δασικού χάρτη;
  • Να αποτυπώσει με ακρίβεια το γεωτεμάχιο.
  • Να ελέγξει την ορθότητα των συντεταγμένων των πολυγώνων που φαίνονται στον δασικό χάρτη.
  • Να εντοπίσει τυχόν άλλα σφάλματα του χάρτη.
  • Να ελέγξει αν περάστηκαν ορθά τα όρια Πράξης Χαρακτηρισμού ή Βεβαίωσης του Δασαρχείου.
  • Να καταλάβει αν το πρόβλημα σας αφορά Αντίρρηση ή Πρόδηλο σφάλμα, δηλαδή σφάλμα στην απεικόνιση του χάρτη.
  • Να ελέγξει αν οι συντεταγμένες δασικού χάρτη ταυτίζονται με αυτές του κτηματολογίου για να μην ταλαιπωρηθείτε αργότερα με διορθώσεις τοπογραφικού γεωμετρικών μεταβολών
  • Να ελέγξει αν περάστηκαν σωστά οι γραμμές από τις διοικητικές πράξεις. Για παράδειγμα αν το γεωτεμάχιο σας είναι εντός ή εκτός οικισμού και θα πρέπει να εξαιρεθείτε του δασικού χάρτη.
  • Σε περίπτωση νόμιμου κτίσματος που κτίστηκε προ του έτους 1955 θα πρέπει να αποτυπώσει με ακρίβεια το περίγραμμα του, προκειμένου να εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη.
  • Να δώσει τιςακριβείς συντεταγμένες τη αναγκαίας και απαιτούμενης έκτασης, για κτίσμα που έχει νόμιμη οικοδομική άδεια και πρέπει να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και να εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση.
  • Να εφαρμόσει την έκταση σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο είναι παλιό και η έκταση που αναγράφεται σε αυτό είναι στο «περίπου», ενώ η πραγματική είναι μεγαλύτερη, φαινόμενο που παρατηρείται κατά κόρον στις ορεινές περιοχές, θα αποτυπώσει τις όμορες ιδιοκτησίες για να προσδιοριστεί με σαφήνεια το ακίνητο στο δασικό χάρτη για να αποδείξει, ότι δεν αφορά η επιπλέον έκταση άλλη ιδιοκτησία ή δασική έκταση του ελληνικού δημοσίου.
  • Να ελέγξει τις συντεταγμένες που «χτύπησε» ο γεωπόνος για τη σύνταξη του χάρτη επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ή το χάρτη του ελαιοκομικού ή αμπελουργικού μητρώου αγροτών, γιατί σε αρκετές περιοχές η θέση είναι εσφαλμένη ακόμα και για εκατοντάδες μέτρα και επομένως θα επιφέρουν λάθη και στο δασικό χάρτη.
  • Να μετατρέψει το παλιό σας τοπογραφικό σε εξαρτημένο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του δασικού χάρτη.
  • Να εφαρμόσει τον χάρτη αναδασμού ή εποικισμού.
  • Για όσους έχουν βιομηχανικά και τουριστικά ακίνητα να εφαρμόσει επί του τοπογραφικού τις πράξεις της διοίκησης που εκδόθηκαν, όπως απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας ή άδειες εγκατάστασης ή/και λειτουργίας βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας
  • Σε περίπτωση αυθαίρετης κατοικίας εντός δασικής έκτασης, θα ελέγξει αν θα υπαχθείτε στις νέες διατάξεις περί τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, που άμεσα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Να αποτυπώσει πεζούλες, δεξαμενή, θέση παλαιών δένδρων, δρομο, που είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχή έκβαση της αντίρρησης.
  • Να εξετάσει αν το γεωτεμάχιο βρίσκεται εντός πολεοδομικού σχεδιασμού όπως Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ), οι οποίες δεν είναι δασικές βάση γνωμοδότησης του Δασαρχείου.
  • Να συντάξει φωτοερμηνεία που να αποδεικνύει τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης.
  • Μπορώ να κάνω τώρα την αντίρρηση και στη συνέχεια να καταθέσω τοπογραφικό στην επιτροπή;

Οχι. Γιατί με την αντίρρηση που γίνεται ηλεκτρονικά επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, θα προσδιοριστούν επακριβώς οι εκτάσεις που αμφισβητούνται ως δασικές. Με βάση το εμβαδό των αμφισβητούμενων εκτάσεων θα υπολογιστεί και το παράβολο που θα πληρώσετε. Επομένως η ορθή χωρική απεικόνιση του γεωτεμαχίου σας προϋποθέτει την προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος.

  • Είναι απαραίτητο να παραστεί τεχνικός σύμβουλος στην επιτροπή;

Εάν έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν το λάθος στο δασικό χάρτη τότε για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κατάλληλο τεχνικό γραφείο, που θα σας υποστηρίξει στα παρακάτω:

  1. Έλεγχο έκτασης σε σχέση με το χαρακτηρισμό του Δασικού Χάρτη
  2. Σύνταξη Τοπογραφικού Διαγράμματος Ε.Γ.Σ.Α. ’87
  3. Συγκέντρωση στοιχείων, που αποδεικνύουν ή υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σας σχετικά με το δασικό/χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, κ.λπ.).
  4. Τεχνική Έκθεση – Φωτοερμηνεία, για την υποστήριξη των ισχυρισμών του ενδιαφερόμενου για το δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης που αμφισβητείτε
  5. Παρακολούθηση της αίτησης Αντίρρησης
  6. Παράσταση ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων
  • Είναι απαραίτητη η φωτοερμηνεία;

Η φωτοερμηνεία είναι ένα από τα πιο σημαντικό στοιχεία του φακέλου των αντιρρήσεων. Θα πρέπει όμως, να απευθυνθείτε πρώτα σε ειδικό τεχνικό γραφείο, προκειμένου να εκπονήσει αρχική προμελέτη φωτοερμηνείας, και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια εκπόνησης της, να ακολουθήσει η σύνταξη της πλήρους μελέτης φωτοερμηνείας την οποία θα καταθέσετε στην επιτροπή.

  • Ποια λάθη θα εξετάσει ο μηχανικός, προκειμένου να διορθωθούν ως πρόδηλα σφάλματα στον χάρτη;

Τα λάθη διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  1. Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σ’ αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.

  1. Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών.

Να μη περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση, από ένα κτήμα, λόγω μεγάλου φουντώματος της φυλλωσιάς.

  1. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα).

Για παράδειγμα να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.

  1. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης).

π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ ΔΧ, κλπ).

  1. Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στο χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και την γύρω περιοχή.

  1. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων.

Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%.

  1. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.

  1. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων.

Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες).

  1. Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

π.χ. να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου, ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κλπ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου