ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Κούρεμα ενοικίων: Το πρόγραμμα των πληρωμών

κούρεμα-ενοικίων-το-πρόγραμμα-των-πλη-784142

Αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να έρθουν από την Δευτέρα χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι θα περιμένουν να βρουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ως “αποζημίωση” για το κούρεμα που υπέστησαν στο ενοίκιό τους αλλά χρήματα δεν θα κατατίθενται.

Πρακτικά, από την Δευτέρα ξεκινάει ένας μαραθώνιος καταβολής αποζημιώσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου καθώς τα “κουρέματα” ενοικίων για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποζημιωθούν τοις μετρητοίς αφορούν ήδη σε ένα τετράμηνο (Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος).

Ποιοι δικαιούνται “κούρεμα”

Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ο κάθε ενοικιαστής “κουρεύει” γιατί νομίζει ότι το δικαιούται και όταν έρχεται η ώρα να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης, προκύπτει από το σύστημα ότι ο ενοικιαστής δεν είναι πληττόμενος. Το πρόβλημα ανέκυψε ξεκάθαρα κατά την πρώτη καραντίνα καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες έμειναν χωρίς επιστροφή φόρου παρά το γεγονός ότι υπέστησαν μείωση ενοικίου.

Τώρα αναμένεται να γίνει ακόμη εντονότερο καθώς το σύστημα της ΑΑΔΕ ελέγχει ποιος ενοικιαστής είναι πληττόμενος και ποιος όχι… κατόπιν εορτής (μετά δηλαδή το κούρεμα). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ζητάει από την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει την ηλεκτρονική εφαρμογή με τέτοιο τρόπο ώστε με το πάτημα του ΑΦΜ του ενοικιαστή, να προκύπτει αν δικαιούται ή όχι κούρεμα ενοικίου.

Ειδικά για τα ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το πρόβλημα θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Συμπληρώνεται το πρώτο 15νθήμερο και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι οδηγίες για το πώς θα γίνει το κούρεμα του Ιανουαρίου. Έχει εξαγγελθεί ότι δεν θα καταβάλουν ενοίκιο οι επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει υποχρεωτικά κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αναστολή, το κούρεμα θα είναι 40% και όχι 100%. Προς το παρόν, αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχουν αποτυπωθεί σε νόμο ή απόφαση με αποτέλεσμα στην αγορά να κάνει ο καθένας ότι… νομίζει.

Τι έχει συμβεί μήνα- μήνα

Σε κάθε περίπτωση, ο “χάρτης” όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα είναι ο εξής:

Νοέμβριος: Η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου. Τα ενοίκια του Νοεμβρίου έχουν κουρευτεί κατά 40% για όλους και ο ιδιοκτήτης δικαιούται αποζημίωσης 50% επί της ζημιάς μόνο αν είναι φυσικό πρόσωπο. Αν είναι νομικό πρόσωπο δεν παίρνει αποζημίωση.

Δεκέμβριος: Η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου. Τα ενοίκια του Δεκεμβρίου έχουν κουρευτεί κατά 40% για όλους και ο ιδιοκτήτης δικαιούται αποζημίωσης 50% επί της ζημιάς μόνο αν είναι φυσικό πρόσωπο. Αν είναι νομικό πρόσωπο δεν παίρνει αποζημίωση. ΟΙ δηλώσεις COVID που πρέπει να γίνουν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ιανουάριος: Οι επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν αποζημίωση 80% επί του αρχικού ενοικίου αν είναι φυσικά πρόσωπα και 60% αν είναι νομικά πρόσωπα. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα μέσα ΦΕβρουαρίου. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται κουρέματος 40% και η αποζημίωση του ιδιοκτήτη θα είναι 50% επί της απώλειας.

Φεβρουάριος: Οι επιχειρήσεις που έμειναν υποχρεωτικά κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου θα πληρώσουν το 80% του μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν αποζημίωση 60% επί του αρχικού ενοικίου αν είναι φυσικά πρόσωπα και 40% αν είναι νομικά πρόσωπα. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα μέσα Μαρτίου. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται και οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται κουρέματος 40% και η αποζημίωση του ιδιοκτήτη θα είναι 50% επί της απώλειας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου