ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μολονότι περίοδος πανδημίας η κτηματαγορά αντέχει

μολονότι-περίοδος-πανδημίας-η-κτηματ-784642

Περίοδος αναμονής στην κτηματαγορά λόγω των περιοριστικών μέτρων. To αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται, σε πείσμα της γενικότερης αβεβαιότητας με τη Μαγνησία να εμφανίζει αύξηση 0,90% στην τιμή πώλησης ακινήτων ανά τετραγωνικό.

Βλέποντας κανείς τη γενική εικόνα, μετά από δύο lockdown, μπορεί να πει ότι η αγορά ακινήτων άντεξε. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του spitogatos.gr, ακόμα στο δύσκολο τελευταίο τρίμηνο του 2020, καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 2,7% πανελλαδικά, με τις Σποράδες, ωστόσο, να παρουσιάζουν απόκλιση της τάξης του 9,4%.

Σύμφωνα με την έρευνα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό στις Σποράδες ήταν 1.575 ευρώ, έναντι 1.739 ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, με την μείωση να υπολογίζεται σε -9,4%, όπως προαναφέρθηκε.

Στην χερσαία Μαγνησία, αντίστοιχα, το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό ανήλθε σε 1.000 ευρώ, έναντι 991 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2019, με την αύξηση να υπολογίζεται σε 0,90%.

Αυξομειώσεις στους δείκτες των τιμών του real estate ανά περιοχή, με τον μέσο όρο, ωστόσο, να ενισχύει την γενικότερη άποψη περί σθεναρής «αντίστασης» του συγκεκριμένου πεδίου στους κλυδωνισμούς που προκαλεί η πανδημία.

«Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά είναι λιγοστά τα τηλέφωνα. Η αγορά από πέρυσι ξεκίνησε και πάει καλά. Είναι λογική η περίοδος αναμονής, διότι ο κόσμος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη γραφείου real estate στον Βόλο.

Το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντας για αγορές ακινήτων στη Μαγνησία προέρχεται από το εξωτερικό, με την κ. Σκούρτη να εκτιμά ότι «το Πήλιο θα δουλέψει και φέτος, ακόμη καλύτερα». Τα καλά ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές αισθητικής και ποιότητας που θέτουν οι καταναλωτές, πάντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μόλις αναρτηθεί πωλητήριο, γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστα.

Οι τιμές πώλησης στη Μαγνησία είναι σταθερές με την κ. Σκούρτη να αναλύει τα δεδομένα, εξηγώντας ότι: «Αυτό οφείλεται κατ’ αρχάς στο ότι όσοι πωλούν τώρα, δεν βρίσκονται σε ανάγκη. Οσοι βρίσκονταν σε ανάγκη, έχουν πουλήσει εδώ και χρόνια. Τώρα πουλάνε αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην αγορά μεγαλύτερου ακινήτου».

Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2021, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την κτηματαγορά, όπως ήταν και το 2020 μέσα στην πανδημία, γιατί ήρθαν πάρα πολλοί ξένοι το καλοκαίρι και κινήθηκε το Πήλιο. Κινήθηκαν τα εξοχικά και εκτιμώ ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη φέτος», προσθέτει.

Στο πλαίσιο των παραπάνω εκτιμήσεων τα μηνύματα που προέρχονται από το εξωτερικό είναι μάλλον ενθαρρυντικά, με τους έλληνες, εν δυνάμει αγοραστές, να βρίσκονται σε στάση αναμονής, περιμένοντας να λήξει ο… «συναγερμός», για να έχουν την ευχέρεια της μετακίνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου