ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση 800 κατοικιών στη Μαγνησία

ενεργειακή-αναβάθμιση-800-κατοικιών-στη-10606

Εντονο στη Μαγνησία το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» – Σταδιακή έγκριση για όσους επιλέγουν τον τραπεζικό δανεισμό

Θραύση κάνει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών στη Μαγνησία, με τους ιδιοκτήτες περισσοτέρων από 800 κτίρια να υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» έχει πολύ μεγάλη απήχηση, με πολλούς Βολιώτες να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση, που είχε κοινοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, που έχουν στην κατοχή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οσοι από τους αιτούντες το 2019 υλοποίησαν το έργο με πόρους του ΕΣΠΑ και ιδία χρηματοδότηση για το υπόλοιπο του απαιτούμενου ποσού, έλαβαν έγκαιρα τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά τα μισά από τα κτίρια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, καθώς λαμβάνουν σταδιακά το «πράσινο φως» όσοι επιλέγουν την οδό του τραπεζικού δανεισμού, για να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας, Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, με αποτέλεσμα αρκετά να εγκριθούν πρόσφατα. Σύμφωνα, πάντως, με την εκτίμηση του κ. Παπαγεωργίου, η διαδικασία των εγκρίσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται το άνοιγμα του νέου προγράμματος για το 2020.

«Ελπίζουμε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» να ανοίξει και πάλι το φθινόπωρο με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με πέρυσι, προκειμένου να ενταχθεί περισσότερος κόσμος, για να αναβαθμίσει ενεργειακά τις κατοικίες του», υπογράμμισε.

Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης αφορούν κυρίως σε παλιά διαμερίσματα, που δεν είναι δυνατό να ενοικιαστούν, γιατί δεν βρίσκονται σε καλό βαθμό συντήρησης. «Ο κόσμος άρχισε μετά την καραντίνα να μπαίνει στη διαδικασία της ανακαίνισης –ανακατασκευής, έτσι ώστε να κάνει πιο δελεαστικά παλιά ακίνητα, για να μπορεί να τα διαθέσει στην αγορά είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση. Κυρίως προς ενοικίαση» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σταδιακή αναθέρμανση παρατηρείται, στο μεταξύ, στο πεδίο της ανέγερσης νέων οικοδομών, με τον πρόεδρο των κατασκευαστών να επισημαίνει ότι «αναμένεται να αρχίσουν ορισμένες το επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο. Οσες νέες οικοδομές επρόκειτο να αρχίσουν μέχρι το Πάσχα, πήραν αναστολή και θα αρχίσουν το προσεχές χρονικό διάστημα, δηλαδή κάποιες αρχίζουν ήδη και κάποιες θα αρχίσουν Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, γιατί ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας για την οικοδομή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, εκτός απροόπτου αναμένεται να ξεκινήσει η ανέγερση νέων οικοδομών σε κεντρικές περιοχές και σε αντίστοιχες κοντά στο Πανεπιστήμιο.

Τα βήματα είναι σταδιακά, καθώς υπολογίζεται ότι το τρίμηνο lock down μεταφράζεται σε εξάμηνη, περίπου, καθυστέρηση στις διαδικασίες της ανοικοδόμησης και τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Μετά την πάροδο του lock down αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τις οικοδομικές εργασίες. «Βρίσκει κάποια ισορροπία. Κυρίως εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης» σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου.

Στάση αναμονής τηρούν, στο μεταξύ, οι κατασκευαστές, με το βλέμμα στο φθινόπωρο και την κίνηση της οικονομίας της χώρας. «Είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε στην ανέγερση νέων οικοδομών, γιατί υπάρχει έλλειψη καινούργιων ακινήτων στον Βόλο, απλά επειδή οι εταιρείες μας είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις επί το πλείστον, προσπαθούμε να κάνουμε σταθερά και ασφαλή βήματα» υπογραμμίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου