ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για ανάκαμψη της οικοδομής»

δεν-υπάρχει-καμία-προσπάθεια-για-ανά-68048

Λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας, Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου

Παντελή έλλειψη προσπάθειας ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας παρατηρεί με προβληματισμό ο Σύλλογος Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου τονίζει ότι «η οικοδομική δραστηριότητα στηρίζει εδώ αλλά και διεθνώς πολύ μεγάλο τμήμα της οικονομίας του κάθε τόπου.

Όταν λειτουργούσε στη χώρα μας κανονικά η οικοδομή είχε τζίρο περί τα 8 δισ. € ετησίως και προσέφερε τουλάχιστον 100.000 θέσεις καλά αμειβόμενης σταθερής εργασίας, 3,5 δισ. € φόρους, περί τα 0,9 δισ. € ασφαλιστικές εισφορές και τα ποσά αυτά τουλάχιστον διπλασιαζόταν από τη δραστηριότητα των συναφών προς την οικοδομή επιχειρήσεων και αυτά σχεδόν χωρίς καμία μορφή συναλλάγματος.

Σήμερα υπολογίζεται ότι η οικοδομική δραστηριότητα κινείται στο 15% των παραπάνω μεγεθών. Παρατηρούμε, με θλίψη, την παντελή έλλειψη προσπάθειας ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας παρά το ότι δεν έχουμε πολλούς ευσταθείς πυλώνες ανάπτυξης και για αυτό έχουμε διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, από διάφορες αιτίες».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «στη χώρα μας η οικοδομή συνεχίζεται να κατακρεουργείται (φόρος μέχρι 45% στα εισπραττόμενα ενοίκια και ΕΝΦΙΑ μέχρι 1% στην αξία όλων των ακινήτων). Αν δεν υπερφορολογούταν η οικοδομή θα είχε μια εύλογη δραστηριότητα και θα ήταν εύκολο π.χ. να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια δεύτερης κατοικίας Ευρωπαίων και άλλων στην Ελλάδα, που αυτό θα εξασφάλιζε ένα σταθερό πυρήνα μόνιμων τουριστών, με πολύμηνη παραμονή του καθενός και που θα αποτελούσε σταθερή διαφήμιση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντ’ αυτού στο «χάλι» προστίθεται και το «ενοικιοστάσιο» της μείωσης κατά 40% των ενοικίων, που τονίζει «στους νοικοκυραίους» που επένδυσαν στην οικοδομή, πόσο ηλίθιοι υπήρξαν αγοράζοντας ακίνητο στην Ελλάδα, και που τους δίνει ταυτόχρονα το σήμα για το μέλλον ότι δηλαδή υπάρχουν και στο εξωτερικό μη λεηλατούμενες επενδύσεις», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου