ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ποια ενοίκια θα κουρευτούν έως και τον Αύγουστο- Φορολογικό “κουπόνι“ θα πάρουν οι ιδιοκτήτες

ποια-ενοίκια-θα-κουρευτούν-έως-και-τον-71397

Από όσα χρήματα θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων σε ποσοστό 40% (μέτρο που παρατείνεται και για τον Μάιο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μέχρι τον Αύγουστο) οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν πίσω το ένα τρίτο υπό μορφή “φορολογικού κουπονιού” το οποίο θα εξαργυρώνεται μειώνοντας είτε τον φετινό φόρο εισοδήματος είτε τον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος “ενοίκια” που έχει ήδη απασχολήσει εκατοντάδες χιλιάδες ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

Το μέτρο του -40% με απόφαση του κράτους παρατείνεται και για τους μήνες Μάιο έως και Αύγουστο αλλά στοχευμένα. Έτσι:

1. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις δικαιούνται το κούρεμα του ενοικίου και για τον μήνα Μάιο.

2. Οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή θα δικαιούνται επίσης το -40% για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή. Επίσης, από χθες με νομοθετική ρύθμιση διευκρινίστηκε ότι η έκπτωση ισχύει ακόμη και αν το ακίνητο είναι στο όνομα της συζύγου ή του συζύγου.

3. Για τον κλάδο της εστίασης, θα έχουμε κούρεμα κατά 40% και τον Ιούνιο παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν ήδη μπει σε λειτουργία από τις 25 μαίου.

4. Για τους τομείς τους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, το “κούρεμα” θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο.

Με ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ, θα υπολογιστεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το πλήρες ποσό της απώλειας εισοδήματος. Από αυτό το ποσό (το οποίο θα πρέπει να διασταυρώνεται ότι δηλώνεται κανονικά στην εφορία μέσα από το μισθωτήριο συμβόλαιο) το κράτος θα επιστρέφει στον ιδιοκτήτη το ένα τρίτο, όπως τόνισε πριν από λίγο ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δηλαδή, αν ένας ιδιοκτήτης έχει χάσει αθροιστικά 2100 ευρώ στο διάστημα Μαρτίου- Ιουνίου, τότε θα πάρει ένα “κουπόνι” επιστροφής φόρου το οποίο θα φτάνει στα 700 ευρώ. Αυτό το ποσό θα αφαιρείται είναι από τον φόρο εισοδήματος είτε από τον ΕΝΦΙΑ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου