ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στα πάνω της η κτηματαγορά στη Μαγνησία

στα-πάνω-της-η-κτηματαγορά-στη-μαγνησί-267783

Το τελευταίο τετράμηνο στη Μαγνησία – Από το νέο έτος αρχίζει η ανέγερση επτά πολυκατοικιών

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κτηματαγορά. Το τελευταίο τετράμηνο πωλήθηκε η συντριπτική πλειονότητα των 250 αδιάθετων νεόδμητων διαμερισμάτων που χτίστηκαν στα χρόνια της κρίσης στη Μαγνησία. Επιπλέον, εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες και εντός διμήνου – τριμήνου αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες για ανοικοδόμηση εφτά νέων πολυκατοικιών.

Η οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε να καταγράφει αύξηση στον κύκλο εργασιών της και το 2019. Από το 2017 τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν κάθε χρόνο σταθερά ανοδική πορεία της τάξεως του 10% – 15%. Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οικοδομή θα αφήσει πίσω της τις μαύρες μέρες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας, Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, απέδωσε το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στην αναστολή του ΦΠΑ, καθώς από την καινούργια χρονιά θα τεθούν σε ισχύ τα νέα φορολογικά μέτρα.

«Στο διάστημα της αναστολής και για τρία χρόνια ο αγοραστής ενός νεόδμητου ακινήτου επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% και απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, ο οποίος είναι σήμερα 24%. Όμως, ένας που πρόκειται να αγοράσει διαμέρισμα και αυτό είναι υπό κατασκευή θα πρέπει να προσέξει γιατί η κατασκευή του νεόδμητου διαμερίσματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα το 2019 προσδιορίζεται στη Μαγνησία στο ύψος του 10%. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η αύξηση είναι πιο υψηλή, καθώς το τελικό ποσοστό επηρεάζεται από τα ιδιωτικά έργα στο Πήλιο που έχουν υποστεί καθίζηση μετά από τις αποφάσεις – φωτιά του ΣτΕ για τα όρια οικισμών και την ανέγερση κατοικιών ως διαιρεμένα κτίρια. «Στο Πήλιο αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκδοθούν καινούργιες άδειες και η όποια εργασία γίνεται, αφορά σε παλαιότερα έργα», εξηγεί ο ίδιος.

Αντίθετα, στον Βόλο και τον υπόλοιπο Νομό η αυξητική τάση στην οικοδομική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα αισθητή και στις ανακατασκευές και στις καινούργιες κατασκευές.

Επικαλούμενος την πώληση των αδιάθετων διαμερισμάτων, ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και περαιτέρω αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς αυτή τη στιγμή όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής και περιμένουν τα τεθούν σε ισχύ τα νέα φορολογικά μέτρα.

«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η αίσθηση ότι παράγουμε ένα προϊόν που δεν μπορούσε να πουληθεί. Αυτό έχει αλλάξει και σήμερα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη στον Βόλο εφτά οικοδομές που θα ξεκινήσουν στο επόμενο δίμηνο – τρίμηνο. Στα οικόπεδα έχουν μπει ήδη μπουλντόζες», προσθέτει ο ίδιος.

Ζωηρό ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων

Στην κτηματαγορά άρχισε πάλι να υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές διαμερισμάτων για τη στέγαση οικογενειών. Η κτηματομεσίτρια, Σοφία Χαλκιά, λέει ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αφορά σε καινούργια διαμερίσματα, με αυτονομία φυσικού αερίου.

«Σε αυτό βοηθούν και οι τράπεζες, που πλέον έχουν αρχίσει και αξιολογούν τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων αγοραστών και χορηγούν σε όσους έχουν τη δυνατότητα στεγαστικά δάνεια που αντιστοιχούν περίπου στο 60% της αξίας του ακινήτου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ίδια επισημαίνει ότι παράλληλα διατηρείται η ζήτηση και για τα παλιά διαμερίσματα που παρουσιάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όμως τα εν λόγω διαμερίσματα έχουν εξαντληθεί.

«Αφήνουμε πίσω μας τις κακές μέρες που το ενδιαφέρον για επενδύσεις ήταν περιορισμένο και μπαίνουμε δειλά – δειλά σε μία νέα εποχή. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν περαιτέρω και τα νέα φορολογικά μέτρα, που θα βοηθήσουν περαιτέρω να πωληθούν όσα περισσότερα ακίνητα παλιού τύπου ανακαινιστούν, αναδομηθούν και διατεθούν για να καλύψουν το κενό της μίσθωσης και το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τα φορολογικά μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε:

-Την αναστολή για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων. Η διάταξη τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου και μόνο εφόσον το ζητήσει ο κατασκευαστής-πωλητής του ακινήτου με αίτησή του. Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ τίθεται σε ισχύ αναδρομικά και για τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα τα οποία έχουν δομηθεί με άδεια που εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2006. Με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ τα ακίνητα φορολογούνται με φόρο μεταβίβασης και συντελεστή 3% επί της αξίας τους, που σημαίνει μικρότερο φορολογικό κόστος απόκτησης για τους αγοραστές

-Την αναστολή για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος θα επιβάρυνε τους πωλητές και μετά από πολλαπλές παρατάσεις δεν πρόκειται να ισχύσει τελικά.

-Την παροχή έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου