ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τι πρέπει να κάνουμε για τις περιοχές της Μαγνησίας, όπου το κτηματολόγιο λήγει 29/11

τι-πρέπει-να-κάνουμε-για-τις-περιοχές-τ-292517

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, ’

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

[email protected]

Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η κτηματογράφηση και της υπόλοιπης Μαγνησίας με τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για κάθε πολίτη, που διαθέτει ακίνητη περιουσία. Τις τελευταίες βδομάδες μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα (e – mails) αποστέλλονται από την πολιτεία και συγκεκριμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα. Με το ηλεκτρονικό μήνυμα καλούνται να δηλώσουν την περιουσία τους έγκαιρα όσοι πολίτες είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες που γίνεται κτηματολόγιο, όπως είναι η Μαγνησία, και των οποίων η προθεσμία λήγει στις 29 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι:

α) Την Παρασκευή 29/11/2019 θα λήξει οριστικά η διαδικασία συλλογής των εμπρόθεσμων δηλώσεων δικαιωμάτων επί ακινήτων στο υπόλοιπο Μαγνησίας.

β) Δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση.

  • Ποιες είναι οι περιοχές της Μαγνησίας, που λήγουν οι δηλώσεις 29 Νοεμβρίου;

Η προθεσμία αφορά στις παρακάτω Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες των Δήμων:

ΒΟΛΟΥ: Γλαφυρές, Σέσκλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες

ΑΛΜΥΡΟΥ: Αλμυρός, Ευξεινούπολη, Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Πλάτανος, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγιοι Θεόδωροι, Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Αγιος Ιωάννης, Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνας

ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ: Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Βελεστίνο, Αγιος Γεώργιος Φερών, Αερινό, Μικρό Περιβολάκι, Περίβλεπτο

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ: Αργαλαστή, Μετόχι, Λαύκος, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι

ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σκόπελος, Γλώσσα, Κλήμα.

  • Τι πρέπει να κάνουν όσοι πολίτες δεν συνέλεξαν ακόμα όλα τα δικαιολογητικά;

Θα πρέπει να προσέλθουν την τελευταία μέρα, την Παρασκευή 29/11/2019, στο γραφείο κτηματογράφησης, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου στη Νέα Ιωνία Βόλου και να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά, για να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου έγκαιρης προσέλευσης:

1) Το έντυπο Δ1 της δήλωσής τους με την πρώτη σελίδα συμπληρωμένη πλήρως, με τον αριθμό των δικαιωμάτων που θα δηλωθούν

2) Φωτοαντίγραφο ταυτότητας δικαιούχου

3) Φωτοαντίγραφο αποδεικτικού ΑΦΜ δικαιούχου.

  • Μπορώ να πάρω ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές;

Ναι, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης της φόρμας έγκαιρης προσέλευσης στο site του αναδόχου: www.ktimatologio-magnisias.gr, η οποία θα παραμείνει ενεργή μέχρι και το Σάββατο 30/11/2019.

  • Είμαι άτομο μεγάλης ηλικίας και δεν μπορώ να πάω στο γραφείο κτηματογράφησης, αλλά ούτε ξέρω να κάνω ηλεκτρονική δήλωση. Πώς μπορώ να εξυπηρετηθώ;

Για την αποφυγή πολύωρης αναμονής στο γραφείο κτηματογράφησης και την πιστοποίηση της έγκαιρης προσέλευσής σας, ώστε να αποφύγετε στο μέλλον να πληρώσετε πρόστιμο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία μηχανικό, που γνωρίζει τη σχετική διαδικασία συμπλήρωσης δηλώσεων ιδιοκτησίας. Αυτός θα συμπληρώσει τα στοιχεία σας και θα ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του γραφείου κτηματογράφησης για την προσκόμιση των υπολοίπων εγγράφων σε εύλογο διάστημα κατά περίπτωση.

  • Πότε πρέπει να πληρώσω το παράβολο για να θεωρηθεί ως εμπρόθεσμη η δήλωσή μου;

Οσες δηλώσεις ιδιοκτησίας υποβληθούν μετά την Παρασκευή 29/11/2019, η πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης θα πρέπει να γίνεται την ίδια ή την επόμενη ημέρα προσέλευσης στο γραφείο κτηματογράφησης, όπου θα παραλάβατε μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών το έντυπο πληρωμής παγίου τέλους κτηματογράφησης.

  • Πώς συμπληρώνουμε τη φόρμα αποδεικτικού έγκαιρης προσέλευσης για την κτηματογράφηση του υπολοίπου Μαγνησίας και Β. Σποράδων;

Πηγαίνουμε στην ηλεκτρονική σελίδα του αναδόχου του έργου που είναι: https://www.ktimatologio-magnisias.gr.

1) Συμπληρώνουμε και υποβάλλουμε την αίτηση – Φόρμα Εγκαιρης Προσέλευσης Μελέτης Κτηματογράφησης Υπολοίπου Μαγνησίας και Σποράδων.

2) Στη συνέχεια ο ανάδοχος θα μας αποστείλει στο mail που δηλώσαμε αντίγραφο της φόρμας το οποίο το εκτυπώνουμε και το προσκομίζουμε με τη συμπληρωμένη δήλωσή μας.

  • Ποια είναι τα στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσω στην ηλεκτρονική φόρμα;

1) Ονοματεπώνυμο

2) Α.Φ.Μ.

3) Δημοτική Ενότητα που αφορά η δήλωση

4) Αριθμό δικαιωμάτων που θέλουμε να δηλώσουμε

5) Εκτιμώμενη ημερομηνία προσέλευσής στο γραφείο κτηματογράφησης, σημειωτέον ότι η ημερομηνία αυτή δεν είναι δεσμευτική για το γραφείο κτηματογράφησης και πιθανόν να σας ζητηθεί να προσέλθετε σε διαφορετική ημερομηνία.

  • Μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες τη δήλωση ιδιοκτησίας ηλεκτρονικά απευθείας στο κτηματολόγιο;

Ναι, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν, μέσα από την ιστοσελίδα του κτηματολογίου www.ktimatologio.gr.

  • Ισχύουν τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση;

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να διευκολύνει τους πολίτες έδωσε σιωπηρή ευκαιρία να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους έστω και εκπρόθεμα μέχρι τέλος του 2019, χωρίς να ενεργοποιήσουν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Ωστόσο, από τις αρχές του νέου χρόνου το σκηνικό αλλάζει και προβλέπεται η επιβολή κλιμακωτών προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

  • Γιατί πρέπει να δηλώσουμε έγκαιρα την ιδιοκτησία μας;

Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να ωφεληθούν από σειρά πλεονεκτημάτων, αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Οπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

  • Τι γίνεται με τις περιοχές, όπου έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων;

Στις περιοχές που έχει η λήξη η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μπορούν οι ιδιοκτήτες, αφού συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σωστή δήλωση της περιουσίας τους, να προσέλθουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και να καταθέσουν εκπρόθεσμα τη δήλωση ιδιοκτησίας τους.

  • Τι γίνεται στη συνέχεια, αφού δηλώσω το ακίνητό μου;

Μετά το στάδιο συλλογής των δηλώσεων η διαδικασία της κτηματογράφησης συνεχίζεται με την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων. Η β΄φάση κτηματογράφησης καταλήγει στην κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων.

Στη συνέχεια και μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα γίνει η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, προκειμένου όποιος έχει έννομο συμφέρον να μπορεί μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης.

  • Μετά την ανάρτηση τι γίνεται;

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία και ξεκινά να λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

  • Τι πρέπει να προσέξω για να μην έχει γίνει λάθος στην ιδιοκτησία μου;

Αρχικά ο μελετητής συγκεντρώνει τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, τις οποίες στη συνέχεια τις επεξεργάζεται για να καταλήξει στα τελικά στοιχεία των ιδιοκτησιών. Κατά την επεξεργασία λαμβάνει υπόψη του τα συμβόλαια, τα τοπογραφικά, την πραγματική κατάσταση και άλλα στοιχεία της περιοχής όπως αιγιαλό, δασικό χάρτη κ.ά. Επομένως είναι καλό να ελέγξετε στην ανάρτηση τα στοιχεία της δήλωσης (ταυτότητας, Α.Φ.Μ. κ.λπ.), καθώς και τα άλλα στοιχεία των ιδιοκτησιών σας (αριθμό συμβολαίου, εμβαδό, θέση κ.ά.) ώστε να διορθώσετε τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα προκύψουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του κτηματολογίου. Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου