ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις Κτηματολογίου

τι-πρέπει-να-γνωρίζετε-για-τις-εκπρόθε-802294

Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Βρισκόμαστε σε περίοδο όπου συντάσσεται κτηματολόγιο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και η προσέλευση των πολιτών που πρέπει να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα της τάξης κάτω από 50%. Όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν και να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους εμπρόθεσμα, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κι αυτό γιατί η πολιτεία στην προσπάθεια της να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο έγκαιρα σε όλη τη χώρα ,έχει προβλέψει πρόστιμα σε όσους αμελούν να υποβάλουν τη δήλωση δικαιώματος ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.

  • .Δεν πρόλαβα την προθεσμία. Τι κάνω;

Αν δεν προλάβατε να κάνετε εμπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας, μπορείτε να υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση. Στην περίπτωση αυτή όμως, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Σημειώνεται όμως ότι, η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία η επιβολή προστίμου, θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Συνεπώς, σε αυτή τη φάση δεν πληρώνετε πρόστιμο, παρά μόνο το πάγιο τέλος με τη γνωστή διαδικασία στις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Ωστόσο, εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις και δεν έχουν ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες.

  • Ποια είναι τα πρόστιμα;

Ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση (εντός –εκτός οικισμού) του ακινήτου.

Αναλυτικά για κάθε δικαίωμα είναι τα εξής:

α) Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €

Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 €

Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 €

Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €

Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €

Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 €

Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 €

β) Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 €

Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 €

Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 €

Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ ) – Πρόστιμο 70 €

• Δεν έχω συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά γι΄ αυτό και καθυστερώ. Τι να κάνω για να μην είμαι εκπρόθεσμος;

Μπορείτε να προσέλθετε πριν την καταλυτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής σας, με την ταυτότητα σας και το αποδεικτικό ΑΦΜ και να δηλώσετε των αριθμό των δικαιωμάτων σας. Το γραφείο Κτηματογράφησης θα σας δώσει απόδειξη εμπρόθεσμης προσέλευσης (αριθμό πρωτοκόλλου) και θα σας ορίσει την ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να καταθέσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

• Έχω συμβόλαιο για το σπίτι μου, το έχω δηλωμένο στο Ε9 και πληρώνω ΕΝΦΙΑ. Τι θα πάθω αν δεν το δηλώσω στο Κτηματολόγιο; Θα μου πάρουν το σπίτι;

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά).

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Επίσης τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

  • Δήλωσα το χωράφι μου πλήρωσα το παράβολο, αλλά έκανα πρόσφατο τοπογραφικό και θέλω να το καταθέσω εκπρόθεσμα. Πληρώνω πρόστιμο;

Όχι . Μπορείτε να το υποβάλετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Επίσης μπορείτε να διορθώσετε και άλλα στοιχεία της αρχικής δήλωσης σας, καταθέτοντας το σχετικό έντυπο δήλωσης με συμπληρωμένα μόνο τα πεδία που πρέπει να διορθωθούν.

• Παρέλειψα να κάνω αποδοχή κληρονομιάς. Πως πρέπει να το δηλώσω στο Κτηματολόγιο;

Μπορείτε να δηλώσετε άμεσα τα δικαιώματά σας στο Κτηματολόγιο, ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει δήλωση αποδοχής κληρονομιάς. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, προσκομίζοντας ορισμένα δικαιολογητικά και συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία στη δήλωση του κτηματολογίου.

  • Τι γίνεται στη συνέχεια, αφού δηλώσω το ακίνητό μου;

Μετά το στάδιο συλλογής των δηλώσεων η κτηματογράφηση συνεχίζεται με την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων. Η β΄φάση κτηματογράφησης καταλήγει στην κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων.

Στη συνέχεια και μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα γίνει η ανάρτηση των Κτηματολογικών Στοιχείων, προκειμένου όποιος έχει έννομο συμφέρον να μπορεί μέσα σε προθεσμία 4 μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

  • Μετά την ανάρτηση τι γίνεται;

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

  • Τι πρέπει να προσέξω, για να μην έχει γίνει λάθος στην ιδιοκτησία μου;

Αρχικά ο μελετητής συγκεντρώνει τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, τις οποίες στη συνέχεια τις επεξεργάζεται για να καταλήξει στα τελικά στοιχεία των ιδιοκτησιών. Κατά την επεξεργασία λαμβάνει υπόψη του τα συμβόλαια, τα τοπογραφικά, την πραγματική κατάσταση και άλλα στοιχεία της περιοχής όπως: αιγιαλό, δασικό χάρτη κ.αλ. Επομένως είναι καλό να ελέγξετε στην ανάρτηση τα στοιχεία της δήλωσης (ταυτότητας, Α.Φ.Μ. κ.λ.π.), αλλά και τα άλλα στοιχεία των ιδιοκτησιών σας (αριθμό συμβολαίου, εμβαδό, θέση κ.αλ. ) ώστε να διορθώσετε τυχόν σφάλματα.Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου. Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου