ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Τροχοπέδη» ανάπτυξης για το Πήλιο η απόφαση του ΣτΕ

τροχοπέδη-ανάπτυξης-για-το-πήλιο-η-α-21955

Φρένο στην τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση στο Πήλιο, η οποία προβλέπει την ανέγερση μιας μόνο οικίας σε ένα οικόπεδο, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την χρηματοδότηση των ενδιαφερομένων από το ΕΣΠΑ τουρισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση, που χαρακτηρίζεται «τροχοπέδη» για την τουριστική ανάπτυξη, με το ΤΕΕ Μαγνησίας να προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης στο αρμόδιο υπουργείο, για νομοθετική ρύθμιση, ζητώντας να εναρμονιστεί η απόφαση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση στο Πήλιο, συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου και της γραμματέως του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση εκτός σχεδίου και για τα οικόπεδα εντός των παραδοσιακών οικισμών, προβλέπουν την ανέγερση μιας μόνο κατοικίας, λειτουργικά ενιαίας, ανεξαρτήτως της επιφάνειας του οικοπέδου.

«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κόλαφο για τη δόμηση στο Πήλιο και αυτό συζητήσαμε στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα. Παράλληλα επισήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βασίζεται σε Προεδρικό Διάταγμα του 1978, το οποίο έχει αντικατασταθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα και προέβλεπε τη διάσταση όγκων και την ανέγερση περισσότερων κατοικιών μετά από έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 1978 έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από νέους όρους, το Συμβούλιο της Επικρατείας «εξέδωσε την απόφαση ότι θα πρέπει να λειτουργούμε στο Πήλιο σύμφωνα με το κατηργημένο διάταγμα του 1978, το οποίο αποτελεί και ένα νομικό φαινόμενο, να υποστηρίζεται μια τέτοια θέση, γιατί πάντα λειτουργούμε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία», ανέφερε η πρόεδρος του ΤΕΕ.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συζητώντας και με τους θεσμικούς εκπροσώπους, αποφάσισε να κινήσει την απαιτούμενη διαδικασία, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτη Φάμελλο, με το αίτημα της νομοθετικής διάταξης που θα συμβάλει στην εναρμόνιση του Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, προς το Υπουργείο, για νομοτεχνική ρύθμιση, με το αιτιολογικό ότι οι δύο αποφάσεις επηρεάζουν και το ΕΣΠΑ του τουρισμού στο Πήλιο, το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί, διότι προβλέπει ότι μπορεί κάποιος να διεκδικήσει χρηματοδότηση για αυτοτελή τουριστικά καταλύματα, μόνο όταν η πρόταση έχει τρία, τουλάχιστον, και άνω καταλύματα.

«Επομένως, όταν κάποιος έχει ένα οικόπεδο και δεν μπορεί να καταθέσει μελέτη με τρία καταλύματα, αλλά μόνο για ένα, δεν μπορεί να απορροφήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του τουρισμού. Εχει αποκλείσει δηλαδή, η απόφαση του ΣτΕ, όλο το Πήλιο από το ΕΣΠΑ του τουρισμού, για τα τουριστικά καταλύματα», τονίζει η κ. Καπούλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου