ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα σε Βόλο και Ν. Ιωνία

πολλά-ξενοίκιαστα-καταστήματα-σε-βόλ-47615

Πλήθος ξενοίκιαστων καταστημάτων εντοπίζονται σε όλο το εύρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Νέας Ιωνίας, με τις αγγελίες προς ενοικίαση να ανέρχονται σε 226, σύμφωνα με το διαδικτυακό spitogatos.gr που καλύπτει όλη την Ελλάδα. Τα ξενοίκιαστα καταστήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα υπολογίζονται σε περισσότερα από 400, αν συνυπολογιστούν τα αντίστοιχα ακίνητα που δεν διατίθενται προς ενοικίαση μέσω αγγελίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ανησυχητικά, καθώς οι επαγγελματικοί χώροι που παραμένουν ξενοίκιαστοι υπολογίζεται ξεπερνάν τους 700, σε Βόλο και Νέα Ιωνία. Στη συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες των επαγγελματικών χώρων, όπως καταστήματα, γραφεία, αποθηκευτικοί και βιοτεχνικοί χώροι, που παραμένουν κλειστοί στα χρόνια της κρίσης.

Ο εμπορικός χάρτης έχει διαφοροποιηθεί, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη κτηματομεσιτικού γραφείου: «Το εμπορικό τμήμα της αγοράς έχει συρρικνωθεί υπερβολικά, και περιορίζεται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ πολλά καταστήματα που βρίσκονται σε ευρύτερη ακτίνα και σε περιφερειακά σημεία παραμένουν ξενοίκιαστα».

Η Δημητριάδος παραμένει πολύ εμπορικός δρόμος, καθώς και μεγάλο τμήμα της Ιάσονος, ενώ σε ό,τι αφορά την Ερμού, «από το ύψος της Κοραή μέχρι την αρχή της Ερμού, υπάρχουν αρκετά ενοικιαστήρια, όπως επίσης από την Ογλ μέχρι την Πολυμέρη και από την Παύλου Μελά μέχρι την Ξενοφώντος», όπως αναφέρει η κ. Σκούρτη.

Τα ενοικιαστήρια, κυρίως στις περιοχές εκτός του κεντρικού εμπορικού άξονα, πολλαπλασιάζονται κατά γεωμετρική πρόοδο, με το φαινόμενο να εντείνεται όσο παρατείνεται η κρίση. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, η ίδια επαγγελματίας «οι ιδιοκτήτες καταστημάτων σπάνια βάζουν πωλητήριο, γιατί τα αγόρασαν με σκοπό την επένδυση. Τα διαθέτουν προς ενοικίαση, αλλά οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί πάρα πολύ, και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν σχεδόν το 1/3 της τιμής που ίσχυε το 2010».

Ανησυχούν οι έμποροι

Τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς όσο βαθαίνει η κρίση, καθώς αρκετοί έμποροι επιδιώκουν να μετατοπιστούν προς το κέντρο, προκειμένου το κατάστημά τους να έχει προβολή στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι υπάρχουν πολλά ενοικιαστήρια ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους, ενώ πολλοί δεν επενδύουν μεγάλα ποσά στον επαγγελματικό χώρο που νοικιάζουν, χρησιμοποιώντας τις υποδομές που δημιούργησε ο προηγούμενος ενοικιαστής.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλοι προσπαθούν να μετακινηθούν προς το κέντρο. Εχει συρρικνωθεί πολύ η αγορά και μεταφέρεται προς το κέντρο. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν ξενοίκιαστα καταστήματα, ακόμη και σε δρόμους που θεωρούνται εμπορικοί, όπως η Καρτάλη και η Ιωλκού», τονίζει ο κ. Οντόπουλος. Κλείνοντας, ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπάρχουν ξενοίκιαστα καταστήματα σε περιοχές όπου άλλοτε οι έμποροι πλήρωναν “αέρα” και σήμερα η πλειοψηφία προσπαθεί να μετακινηθεί προς το κέντρο, για να εξασφαλίσουν την ανάλογη επισκεψιμότητα στα καταστήματά τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου