ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μηδενίστε το κόστος της ενέργειας στο κτίριό σας, με αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά

μηδενίστε-το-κόστος-της-ενέργειας-στο-49313

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Είναι γεγονός ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια με αποτέλεσμα να αυξάνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών για παραγωγή ρεύματος με τη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Ήδη τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα καλύπτουν το 7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νούμερο που στο άμεσο χρονικό διάστημα πιστεύεται ότι θα διπλασιαστεί, διότι συνεχώς μειώνεται το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών και η επένδυση θα γίνεται όλο και πιο συμφέρουσα. Πρόσφατα υπήρξαν βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και την αποθήκευση ενέργειας σε συστήματα αυτοπαραγωγής, καθώς επίσης και νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

  • Τι είναι αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά;

Η αυτοπαραγωγή (net metering) με φωτοβολταϊκά, σου δίνει τη δυνατότητα να παράγεις το δικό σου ρεύμα, το οποίο καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου την ώρα που παράγεται και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ.

Η ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού. Στο τέλος γίνεται «εκκαθάριση» και πληρώνουμε για το ρεύμα στην ΔΕΗ μόνο, αν αυτό που παρήγαμε είναι λιγότερο από αυτό που καταναλώσαμε.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των Φ/Β συστημάτων;

ü Μηδενικό κόστος λειτουργίας και σχεδόν μηδενική συντήρηση

ü Μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή αξιοπιστία

ü Ευελιξία και Αυτονομία

  • Ποιο είναι το κέρδος;

Με την αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά μπορούμε να κατεβάσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ σχεδόν στο πάγιο και να

εξοικονομήσουμε χρήματα. Επίσης βοηθούμε σημαντικά το περιβάλλον και το κλίμα, αφού παράγουμε με καθαρό και ανανεώσιμο τρόπο τη δική μας ενέργεια.

  • Δηλαδή πουλάμε την ενέργεια στη ΔΕΗ;

Όχι. Η αυτοπαραγωγή ρεύματος αναφέρεται σε μια συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ ή άλλης εταιρείας ηλεκτρισμού και ενός καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος, που εγκαθιστά ένα τοπικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκό συνήθως).
Η συμφωνία προβλέπει ότι αν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καταμέτρησης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, το πλεόνασμα πιστώνεται στο επόμενο τιμολόγιο χρέωσης.
Σε περίπτωση που η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, ο καταναλωτής χρεώνεται μόνο για τη διαφορά.

  • Θα σταματήσω να πληρώνω λογαριασμό ΔΕΗ;

Όχι. Στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχουν διάφορες χρεώσεις που δεν σχετίζονται με το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. δημοτικά τέλη, φόροι κτλ). Θα υπάρχει όμως δραστική μείωση στα έξοδα κατανάλωσης ρεύματος.

  • · Πρέπει να καταναλώνω το ρεύμα μόνο το πρωί που έχει ηλιοφάνεια;

Όχι. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα συνδέονται με ειδικές μπαταρίες – συσσωρευτές όπου αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε αυτή να χρησιμοποιείται το διάστημα που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα εν λόγω συστήματα είναι μια πολύ καλή λύση για την ηλεκτροδότηση κατοικιών που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία και τα οποία δεν βρίσκονται κοντά σε δίκτυο παροχής ρεύματος. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε ακίνητα που δεν έχουν άδεια και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν από τη ΔΕΗ.

  • Μπορώ να καλύψω όλες τις ανάγκες του κτιρίου σε ηλεκτρική ενέργεια;

Βεβαίως. Μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή επιτρέπει τη χρήση πολλών συστημάτων ανά κτίριο (για να μπορούν να εξυπηρετηθούν πολλοί καταναλωτές στο ίδιο κτίριο). Σε περίπτωση που χρειαστούμε ακόμα περισσότερη ενέργεια, τότε αγοράζουμε κανονικά όπως και σήμερα.

  • · Μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου και για θέρμανση;

Βεβαίως. Το βασικό πλεονέκτημα της αυτοπαραγωγής ρεύματος είναι ότι αποτελεί κίνητρο για την αντικατάσταση ρυπογόνων συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα με αποδοτικές αντλίες θερμότητας.

Συνεπώς κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ικανό να καλύπτει το έξτρα ρεύμα που θα καταναλώνουν οι αντλίες και να ελαχιστοποιήσει τις συνολικές δαπάνες για ενέργεια (θα πληρώνει μόνο τα υποχρεωτικά τέλη του λογαριασμού του).

  • Ποια είναι τα βήματα για να γίνω ενεργειακά αυτόνομος;

Βήμα 1: Αυτοψία Μηχανικού

Βήμα 2: Συγκέντρωση Δικαιολογητικών

Βήμα 3: Υποβολή αίτησης στον τοπικό διαχειριστή του δικτύου ΔΕΗ – ΔΕΔΗΕ. Ο ΔΕΔΗΕ θα πρέπει να απαντήσει εντός ενός μηνός με την προσφορά σύνδεσης.

Βήμα 4: Υποβολή αίτησης για κατάρτιση της Σύμβασης Σύνδεσης στην τοπική ΔΕΗ – ΔΕΔΗΕ

Βήμα 5: Υποβολή αίτησης στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

Βήμα 6: Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης και ταυτόχρονη καταβολή της Σχετική Δαπάνης στην τοπική Δ.Ε.Η. Στο σημείο αυτό καθορίζεται η ημερομηνία ολοκλήρωσης της εγκατάστασης και ξεκινούν οι εργασίες για την εγκατάσταση του Συστήματος.

Βήμα 7: Υποβολή αίτησης για κατάρτιση της Σύμβασης Συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της Δ.Ε.Η., αφού έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Βήμα 8: Υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού.

Βήμα 9: Κατασκευή Φωτοβολταϊκού

Βήμα 10: Διασύνδεση Φωτοβολταϊκού

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικευμένο εγκαταστάτη, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα αναγκαία βήματα και θα σας βοηθήσει με τις διαδικασίες.

  • Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την αίτηση;

1) Συμβόλαιο ιδιοκτησίας

2) Οικοδομική Άδεια κτιρίου

3) Τελευταίος λογαριασμός ΔΕΗ

4) Υπεύθυνες Δηλώσεις Ιδιοκτήτη

5) Έγγραφη άδεια συνιδιοκτητών/Απόφαση Γεν. Συνέλευσης Πολυκατοικίας

6) Κάτοψη με τα φωτοβολταϊκά

7) Σχέδια μηχανικού, τεχνικά στοιχεία Φ/Β και δηλώσεις Μηχανικού

  • Ποιοι πολεοδομικοί όροι πρέπει να τηρούνται;

Η μόνη Άδεια που χρειάζεται είναι Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας από την Πολεοδομία. Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. διατηρητέο κτίσμα ή εντός Παραδοσιακού οικισμού) απαιτείται έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Προσοχή γιατί πρέπει να τηρούνται κάποιοι Πολεοδομικοί όροι τους οποίους γνωρίζει και ελέγχει ο Μηχανικός που εκδίδει την Άδεια.

  • Τι χώρος απαιτείται για την εγκατάσταση Φ/Β Συστήματος;

Γενικά, απαιτείται ασκίαστος χώρος και ιδιαιτέρως για μέγιστη απόδοση τα Φ/Β πλαίσια θα πρέπει να είναι τοποθετημένα ώστε να κοιτούν τον Νότο, με κλίση 30ο. Η επιφάνεια που απαιτείται για κάθε εγκατεστημένο kW είναι περίπου 12-15τ.μ. για δώμα(ταράτσα) ή 7-10τ.μ. για στέγη.

  • Σε περίπτωση συγκυριότητας σε ακίνητο µπορεί να μπει φωτοβολταϊκό;

Ναι, αρκεί να έχει την έγγραφη σύµφωνη γνώµη των υπολοίπων συγκυρίων.

  • Θα αντέξει η στέγη µου το βάρος των φωτοβολταϊκών;

Δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι το µέσο βάρος των φωτοβολταϊκών µαζί µε τη βάση στήριξης είναι περί τα 20-25 κιλά ανά τετραγωνικό µέτρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια της στέγης.

  • Μπορώ να συνδυάσω το φωτοβολταϊκό µε πράσινη ταράτσα;

Ασφαλώς. Στην περίπτωση αυτή έχουµε πολλαπλά οφέλη. Η µεν πράσινη στέγη δροσίζει το φωτοβολταϊκό και αυξάνει την απόδοσή του, το δε φωτοβολταϊκό εµποδίζει τη γρήγορη εξάτµιση και απαιτείται λιγότερο νερό για την πράσινη στέγη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου