ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τα προκάτ σπίτια

τα-προκάτ-σπίτια-476544

Είναι μια από τις λύσεις με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπισθεί η οικονομική δυσπραγία πολλών νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης. Μια λύση που ωστόσο συνοδεύεται στην Ελλάδα από πολλές προκαταλήψεις, άγνοια αλλά και νομικά προβλήματα που προκύπτουν από τα εμπόδια που υψώνουν στην κατασκευή της οι πολεοδομικοί κανονισμοί διαφόρων περιοχών όπως  π.χ. του Πηλίου…

Γεγονός πάντως είναι, ότι με μικρά αλλά σταθερά βήματα διεισδύει και στην ελληνική αγορά η λύση των προκατασκευασμένων σπιτιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών του σχετικά νέου για τα ελληνικά δεδομένα κλάδου, τα προκάτ σπίτια αντιστοιχούν σήμερα στο 2% των νέων κατασκευών.

Εκτιμούν δε ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει μέλλον, επισημαίνοντας ότι οι προκατασκευές στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα μέχρι και σε ποσοστό 15% του συνόλου των νέων κατασκευών.

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προκατασκευασμένων σπιτιών «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», με τις περισσότερες από αυτές να αντιπροσωπεύουν μοντέλα ξένων οίκων.

Τα προκατασκευασμένα σπίτια- που δεν πρέπει να ταυτίζονται με τα λυόμενα- έχουν μια σειρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο αυτό του προκαθορισμένου κόστους που είναι μέχρι και 40% μειωμένο έναντι των συμβατικών. Είναι αυτονόητο ότι αν η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του προκατασκευασμένου σπιτιού βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατασκευής του, θα υπάρξει επιβάρυνση όσον αφορά το τελικό κόστος και με εκτός έδρας έξοδα που φθάνουν μέχρι και το 15% της τελικής τιμής.

Κόστος κατασκευής κατά μέσο όρο

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόστος κατασκευής είναι σαφώς χαμηλότερο από εκείνο των συμβατικών σπιτιών. Για παράδειγμα, για μία ισόγεια κατοικία 50 τ.μ. το κόστος ανέρχεται σε 25.000- δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος κτήσης του οικοπέδου αλλά και της πλατφόρμας (θεμέλια) πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το σπίτι. Κατοικία 60 τ. μ. θα κοστίσει 30.000 ευρώ, 70 τ.μ. 35.000 ευρώ και 110 τ.μ. θα κοστίσει 55.000 ευρώ. Οι τιμές φυσικά είναι ο μέσος όρος ενδεικτικών τιμών…

 Στην γκάμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προκατασκευασμένων σπιτιών συμπεριλαμβάνεται και η ταχύτητα παράδοσής τους, που κυμαίνεται από δύο έως και πέντε μήνες ανάλογα με το μέγεθος αλλά και την πολυπλοκότητα της κατασκευής. Για κάποιους μάλιστα στα πλεονεκτήματα αυτά συνυπολογίζονται και η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής αλλά και η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής, η οποία είναι προκαθορισμένη από την αρχή.

Και με δάνειο

Οι επιλογές των σχεδίων ενός προκάτ σπιτιού, αν και είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με τα συμβατικά, εντούτοις δεν είναι λίγες και αφορούν παράλληλα και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν- σιδηρομπετόν ξύλο η μέταλλο. Όπως και στις συμβατικές κατασκευές, ο αγοραστής είναι καλό να κάνει έρευνα αγοράς τόσο για το κόστος όσο και για την αξιοπιστία του κατασκευαστή. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα δανεισμού, ισχύει ό,τι και στις συμβατικές κατασκευές, με τη μόνη διαφορά ότι οι τράπεζες συνεργάζονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις και όχι με όλες.

Λυόμενα ή μόνιμα

Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί τα προκατασκευασμένα σπίτια σε σχέση με τα συμβατικά; Κατ΄ αρχάς, ένα προκατασκευασμένο σπίτι μπορεί να είναι είτε λυόμενο είτε μόνιμο. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος κατασκευής είναι ο ίδιος, με τα δομικά στοιχεία (τοίχοι κ.λπ.) να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και να μεταφέρονται στη συνέχεια στο οικόπεδο όπου θα κτιστεί το σπίτι… Στη συνέχεια τοποθετούνται επάνω σε πλατφόρμα που έχει ήδη χτιστεί στον χώρο ανέγερσης του σπιτιού. Το κόστος της πλατφόρμας δεν συμπεριλαμβάνεται στην αρχική τιμή και κυμαίνεται από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Παράλληλα με τα πλεονεκτήματα όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα προκατασκευασμένο σπίτι δεν μπορεί να έχει περισσότερους από τρεις ορόφους. Εκτός αυτού υπάρχει πάντα το ερώτημα αντοχής στο χρόνο που επιδέχεται ποικιλία απόψεων, εμπεριστατωμένων και μη… Κι επειδή το «λαζοπούλειο» απόφθεγμα είναι διαχρονικό, «τρώμε σαν να είναι να πεθάνουμε αύριο και χτίζουμε σαν να είναι να ζήσουμε τουλάχιστον  εκατό  χρόνια», τα προκατασκευασμένα σπίτια έχουν να κερδίσουν πρώτα ένα μεγάλο στοίχημα κόντρα στην ελληνική νοοτροπία που θέλει τον Έλληνα να παιδεύεται μέχρι να χτίσει ένα σπίτι βάζοντας κατά κανόνα τον πήχη πολύ ψηλότερα από εκεί που μπορεί να φτάσει.

Μάλιστα η πολυετής προσπάθεια αποπεράτωσης ενός σπιτιού στην Ελλάδα όχι σπάνια ταυτίζεται με την ιεροτελεστία ωρίμανσης ενός άντρα μαζί με την παντρειά της κόρης.

Για να είμαστε ειλικρινείς θα προτιμούσαμε να είμαστε μυημένοι ως λαός στις προκάτ κατασκευές παρά να είναι γεμάτος ο τόπος κακόγουστα  και κραυγαλέου μεγέθους γιαπιά που προσβάλλουν την αισθητική και τον πολιτισμό μας…

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου