ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ρυθμίσεις με «κούρεμα» και σε κόκκινα στεγαστικά δάνεια προωθούν οι τράπεζες

ρυθμίσεις-με-κούρεμα-και-σε-κόκκινα-127851

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα στεγαστικά τους δάνεια με «κούρεμα» σχεδιάζουν να παρέχουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα αδυναμίας πληρωμής των οφειλών τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το δάνειο θα «σπάει» σε δύο τμήματα, αυτό που μπορεί και αυτό που δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Το τμήμα για το οποίο υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής «παγώνει» και ο δανειολήπτης αποκτά τη δυνατότητα διαγραφής του, υπό την προϋπόθεση ότι αποπληρώνει το «υγιές» τμήμα του αδιαλείπτως.

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, το 509% των ρυθμίσεων που αφορούν στεγαστικά δάνεια γίνεται στο παραπάνω πλαίσιο με στόχο το ποσοστό αυτό να ανέλθει το επόμενο διάστημα στο 80%.

Οπως σημειώνουν, από τον περασμένο Δεκέμβριο-μετά την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών- παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, τάση που συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο.

Επισημαίνεται ότι ήδη οι τράπεζες απευθύνουν μαζικό κάλεσμα στους δανειολήπτες να τακτοποιήσουν τις «κόκκινες οφειλές» από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια με «κούρεμα» που φτάνει και το 90% προχωρούν οι τράπεζες.

Πρόκειται για δάνεια που ήδη έχουν «πακεταριστεί» για να πουληθούν στα fund και οι τράπεζες θα εξαντλήσουν τα περιθώρια να συνεννοηθούν με τους πελάτες τους προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι τόκοι, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε πολύ χαμηλότερες δόσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου