ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πότε και τί κάνουμε για το Κτηματολόγιο σε κάθε περιοχή της Μαγνησίας

πότε-και-τί-κάνουμε-για-το-κτηματολόγι-149377

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

[email protected]

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι δηλώσεις κτηματολογίου σε ορισμένες Δημοτικές Ενότητες της Μαγνησίας, όμως πολλοί είναι οι πολίτες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιες ακριβώς περιοχές αφορά το Κτηματολόγιο στο Πήλιο και ανησυχούν μήπως ξεχάσουν να δηλώσουν το ακίνητό τους. Επίσης πολλοί θυμούνται ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν δήλωσαν τα ακίνητά τους στον Βόλο και νομίζουν ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί .

Το κτηματολόγιο στη Μαγνησία και στις Βόρειες Σποράδες ξεκίνησε το 2004 και συντάσσεται ανά περιοχή και σε διαφορετική χρονική στιγμή. Στόχος είναι μέχρι το 2021 η Μαγνησία να έχει στο σύνολό της ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να γνωρίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πότε και τι πρέπει να κάνουν για τα ακίνητά τους ανά περιοχή.

  • Σε περιοχές της Μαγνησίας κάνουμε δηλώσεις Κτηματολογίου μέχρι τις 10 Απριλίου 2018;

Δηλώσεις υποβάλουν τώρα μόνο όσοι έχουν ακίνητα (οικόπεδα, σπίτια, χωράφια) που βρίσκονται στις εξής περιοχές του Πηλίου:

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΝΗΛΙΟ, ΖΑΓΟΡΑ, ΚΙΣΣΟΣ ΜΟΥΡΕΣΙ, ΞΟΥΡΥΧΤΙ, ΠΟΥΡΙ , ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ)

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

(ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ, ΑΦΕΤΕΣ, ΒΥΖΙΤΣΑ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ, ΛΑΜΠΙΝΟΥ, ΜΗΛΙΕΣ, ΝΕΟΧΩΡΙ, ΞΙΝΟΒΡΥΣΗ, ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ, ΣΥΚΗ)

  • · Τι γίνεται στον Βόλο;

Στον Βόλο, θυμίζουμε, ότι το Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 2008, με την Α΄ Φάση Κτηματογράφησης, και αφορούσε αποκλειστικά τα όρια του Δήμου Βόλου πριν τον Καλλικράτη, δηλαδή 26.000 στρέμματα γης.

Το 2008 δηλώθηκαν από τους πολίτες 177.000 δικαιώματα και πληρώθηκε το αναλογούν τέλος κτηματογράφησης, 35 ευρώ ή 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου φορέα, τον Μάιο του 2018 θα ξεκινήσει η Β΄ Φάση της Κτηματογράφησης για τη Δημοτική Κοινότητα Βόλου του Δήμου Βόλου και θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία.

1ον) Διαδικασία της Προανάρτησης.

Μέσω της Προανάρτησης, που θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2018, θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεών τους, με σκοπό τη συμπλήρωση στοιχείων της κτηματολογικής βάσης και τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των αιτήσεων διόρθωσης και των ενστάσεων που θα υποβληθούν κατά την Ανάρτηση.

2ον) Διαδικασία Ανάρτησης

Κατά τη διαδικασία της Ανάρτησης που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2018, οι πολίτες που υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας θα παραλάβουν έντυπα με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεών τους, ώστε να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη.

Στην Ανάρτηση συμμετέχουν όσοι έχουν υποβάλει δήλωση, όμως και οι

δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η Ανάρτηση των κτηματολογικών θα γίνει στο Γραφείο Κτηματογράφησης για συγκεκριμένο διάστημα.

Τα στοιχεία της Ανάρτησης είναι:

α) Ο Κτηματολογικός Πίνακας, ο οποίος είναι οργανωμένος ανά ΚΑΕΚ, περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, όπως τεκμηριώθηκαν από τους τίτλους και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

β) Το Κτηματολογικό Διάγραμμα(χάρτης Κτηματολογίου), στο οποίο απεικονίζονται τα ακίνητα με τη θέση και τα όριά τους (γεωμετρικά στοιχεία).

3ον) Λειτουργία Κτηματολογίου για το Βόλο το 2020

Μετά την αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή .Συγκεκριμένα, εκδίδεται ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ και το Κτηματολογικό Γραφείο προβαίνει στις πρώτες εγγραφές.

  • Πότε ξεκινά το Κτηματολόγιο στις υπόλοιπες περιοχές της Μαγνησίας;

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 υπογράφηκε η σύμβαση με μελετητή για την σύνταξη Κτηματολογίου στην υπόλοιπη Μαγνησία . Υποχρέωση είναι σε 40 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση προκειμένου το κτηματολόγιο να λειτουργεί πλήρως το 2021.
Σύμφωνα με στοιχεία των συμβάσεων, ο χρόνος έναρξης του έργου του μελετητή είναι ο Μάρτιος του 2018.

Οι πολίτες θα κληθούν τον Σεπτέμβριο του 2018 να δηλώσουν τα ακίνητά τους στην υπόλοιπη Μαγνησία. Στόχος του κράτους και δέσμευση μέσω των μνημονίων προς τους θεσμούς, είναι ότι το 2020 η χώρα θα έχει στο 75% κτηματολόγιο και το 2021 να λειτουργεί πλήρες Κτηματολόγιο, μηχανογραφημένο και θεσμικά οργανωμένο, που σημαίνει ότι θα έχουμε κτηματολογικά γραφεία στο σύνολο της επικράτειας, και επίσης θα έχει κινηματογραφηθεί ψηφιακά το σύνολο των δικαιωμάτων ιδιωτών και Δημοσίου.

Άρα, το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και το 2021 η Μαγνησία θα έχει πλήρες Εθνικό Κτηματολόγιο.

  • Σε ποιες περιοχές της Μαγνησίας λειτουργεί Κτηματολόγιο;
  1. Νέα Αγχίαλο, ημερομηνία ένταξης 30/11/2004
  1. Σκιάθο, ημερομηνία ένταξης 07/11/2005
  1. Αλόννησο, ημερομηνία ένταξης 12/07/2006

Προσοχή! στις περιοχές αυτές χάνουν τα ακίνητα τους όσοι «ξέχασαν» να τα δηλώσουν.

Συγκεκριμένα για το Κτηματολόγιο της Νέας Αγχιάλου τον Δεκέμβριο του 2018, χάνουν τα ακίνητα όσοι δεν τα δήλωσαν, και αυτά περνάνε στο ελληνικό Δημόσιο.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Νόμο, μετά τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου υπάρχει προθεσμία 10 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και 12 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού, για να δηλώσουν το ακίνητό τους. Μετά την παρέλευση των προθεσμιών, οι Αρχικές Εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο και επίσης κάποιος, που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου