ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Βουτιά» στο παρελθόν για τις χρήσεις γης

βουτιά-στο-παρελθόν-για-τις-χρήσεις-843376

Τρέχουν και δεν φθάνουν όσοι επιχειρηματίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση προετοιμασίας για την έναρξη υλοποίησης των επενδύσεών τους.

Και αυτό επειδή το καθεστώς που διέπει τις χρήσεις γης γύρισε σχεδόν 30 χρόνια πίσω, αφού με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος – κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο – καταργούνται όλα τα άρθρα που αφορούν τις χρήσεις γης στον νόμο ο οποίος ίσχυε τα τελευταία δύο χρόνια και επανέρχεται το καθεστώς του 1987, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ο αγώνας δρόμου που κάνουν αυτή τη στιγμή οι επενδυτές είναι να προλάβουν τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν δεν τα καταφέρουν θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται την εποχή της κρίσης – ή να καταφύγουν «στον δρόμο των συναλλαγών με τις αρμόδιες υπηρεσίες», όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Αν και πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι όσοι επενδυτές προχώρησαν στη σύνταξη των τελικών μελετών μπορούν να επιλέξουν το καθεστώς των χρήσεων γης στο οποίο θα στηριχθούν (του 2014 ή του 1987), εντούτοις υπάρχουν επενδύσεις που στηρίχθηκαν πάνω στα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος και οι μελετητές χρειάζονται ακόμη μερικές ημέρες για να ολοκληρώσουν τον σχετικό φάκελο. Για παράδειγμα, ο τελευταίος νόμος προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείων σε κελύφη πρώην βιομηχανικών κτιρίων, όπως είναι η περίπτωση της Πειραιώς ενώ το διάταγμα του 1987 το απαγορεύει.

Εδώ, όπως λένε μηχανικοί, τα σχέδια θα πρέπει να παγώσουν μέχρι να κατατεθεί το νέο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι το νέο διάταγμα θα πάει για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ενάμιση μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα απαιτηθεί διάστημα τουλάχιστον από έξι μήνες μέχρι δυο χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου