ΕΛΛΑΔΑ

Εμμένει στις κατεδαφίσεις ακινήτων στη Ραφήνα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

εμμένει-στις-κατεδαφίσεις-ακινήτων-σ-302384

Απετράπη εκ νέου τη Δευτέρα, χάρις στην κινητοποίηση των κατοίκων, η επιχείρηση κατεδάφισης ακινήτων στην περιοχή της Ραφήνας, σε εφαρμογή σχετικής εντολής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Παρά τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι θα εκδοθεί απόφαση προσωρινής αναστολής των κατεδαφίσεων, η υπηρεσία εμμένει στον προγραμματισμό της, όπως έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από παλαιότερες κυβερνήσεις.

Ο κ. Κουρουμπλής έχει συμφωνήσει στην προσωρινή λύση της αναστολής, μετά από την ενημέρωση που είχε από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη προσπάθεια κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Πάνου Κουρουμπλή, του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του γ.γ. Κώστα Πουλάκη, των βουλευτών Περιφέρειας Αττικής Γιώργου Πάντζα και Κώστα Κατσίκη, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της Ραφήνας, προτάθηκαν λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει ενόψει των – έντεκα συνολικά – κατεδαφίσεων ακινήτων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν πρώτες κατοικίες.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Π Φιλίππου, από τον υπουργό και τους συνεργάτες του ζητήθηκε η αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων (εκκρεμούν δέκα ακόμα περιπτώσεις το προσεχές διάστημα) έως ότου ολοκληρωθεί η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ώστε να μην βρεθούν χωρίς στέγη οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής που διαθέτουν τα εν λόγω ακίνητα – και μέχρι να διευκρινιστεί πλήρως, για ποια από αυτά υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης.

Σημείωσε δε, ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια (κάποια εξ αυτών περισσότερα από είκοσι) για ακίνητα που κατασκευάστηκαν σε φερόμενα ως δασικά τμήματα, ενώ τόνισε ότι «το θέμα αφορά όλη τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα».

Σημειώνεται πως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συνιστούν αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, αρμόδιες για τις επιχειρησιακές και ελεγκτικές δραστηριότητες του κράτους στην περιοχή ευθύνης τους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου