ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

ΕΚΤ: Βελτίωση της αγοράς ακινήτων της ευρωζώνης

εκτ-βελτίωση-της-αγοράς-ακινήτων-της-ε-325660

Η αγορά ακινήτων της ευρωζώνης αφήνει πίσω της τις κακές εποχές και ξεφεύγει από το τέλμα στο οποίο είχε περιπέσει για χρόνια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η ΕΚΤ δήλωσε ότι «μετά από μερικά σκαμπανεβάσματα» υπάρχουν τώρα «αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι τιμές των κατοικιών στη ζώνη του ευρώ είναι τελικά σε άνοδο και πάλι», αν και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη φαίνεται να είναι ασθενέστερη από ό,τι τις προηγούμενες περιόδους.
Η έκρηξη της «φούσκας» της αγοράς ακινήτων τροφοδότησε το χρέος σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία κι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης. Αν και υπήρξε μια σύντομη ανάκαμψη το 2010 και το 2011, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν και πάλι το 2012 και το 2013.
Σε όλη την ευρωζώνη, οι τιμές των κατοικιών στο τέλος του Μαρτίου του τρέχοντος έτους ήταν 1,1% υψηλότερες από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα. Μέχρι στιγμής η πιο δραματική αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 16,8%. Οι τιμές στη Γερμανία και την Αυστρία- όπου η στεγαστική αγορά παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης- σημείωσαν επίσης άνοδο έως και 5 και 3,6% αντίστοιχα.
Η εικόνα στην Ισπανία δείχνει επίσης βελτίωση. Τα επίσημα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν ότι η τιμή μιας μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – η ταχύτερη αύξηση από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία τα τελευταία επτά χρόνια. Το κόστος των νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 4,9%.
Αλλού, η εικόνα είναι πιο συγκρατημένη, με τις τιμές να συνεχίζουν να πέφτουν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, σημειώνεται στην έκθεση της ΕΚΤ.
Συνολικά, όμως, η ΕΚΤ δήλωσε ότι η ανοδική τάση των τιμών των κατοικιών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να συνεχισθεί, χάρη στο ιστορικό χαμηλό των επιτοκίων και τη βελτίωση των αγορών εργασίας, που έχουν καταστήσει ευκολότερο για τους καταναλωτές να αντέξουν οικονομικά να πάρουν στεγαστικά δάνεια.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου