ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μένουν απούλητα σπίτια στο Λονδίνο

μένουν-απούλητα-σπίτια-στο-λονδίνο-335289

Οι υψηλές τιμές και η αύξηση στη φορολογία μεταβιβάσεων αποτρέπουν τους διεθνείς επενδυτές από το να αγοράσουν νέα κατοικία στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι θα έχουν γρήγορο κέρδος από διαμερίσματα πολυτελείας στην περιοχή Nine Elms του Νότιου Λονδίνου μάλλον θα περιμένουν για πολύ τους αγοραστές.

Σχεδόν το 30% των νέων ακινήτων στην περιοχή βρίσκεται στην αγορά για περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής στοιχείων για την αγορά ακινήτων, τη Londres. Το αντίστοιχο ποσοστό στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου ανέρχεται σε 12%.

«Οι ξένοι αποτέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια τη μεγαλύτερη πηγή ζήτησης, αλλά η ζήτηση αυτή φαίνεται να μειώνεται» ανέφερε ο Χεμάντ Κότακ που είναι αναλυτής της Green Street Advisors.

«Οι ντόπιοι δεν αναμένεται να συμβάλουν σε αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι κατασκευαστές στην περιοχή Nine Elms σχεδιάζουν να αναγείρουν εκεί 18.000 σπίτια. Για τον λόγο αυτόν έκαναν περιοδεία σε χώρες από την Κίνα έως τη Σιγκαπούρη προκειμένου να πουλήσουν ακίνητα. Οι τιμές των ακινήτων αυτών ξεκινούν από τις 495.000 στερλίνες (762.000 δολάρια) για ένα στούντιο και φτάνουν τα 30 εκατ. στερλίνες για ένα ρετιρέ.

Καθώς η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα έχει προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα έχει ενισχυθεί από τον Απρίλιο κατά 8% έναντι του κινεζικού γουάν και άλλο τόσο έναντι του δολαρίου της Σιγκαπούρης.

Τώρα οι επενδυτές που έδωσαν προκαταβολές πριν από δύο ή τρία χρόνια πρέπει να βρουν να πουλήσουν αλλού τα συμβόλαια που έχουν συνάψει, πριν να τους παραδοθούν οι κατοικίες, για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο μεταβίβασης, σύμφωνα με τον Μαγιάντ Ρασάμ ο οποίος είναι μεσίτης της Mutual Finance.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου