ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πτώση στις τιμές πώλησης κατοικιών στις Βόρειες Σποράδες

πτώση-στις-τιμές-πώλησης-κατοικιών-στ-605422

Αλλαγές και ανακατατάξεις στον «χάρτη» της εγχώριας αγοράς ακινήτων προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Σύμφωνα με τον Spitogato μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση παρατηρείται στις Σποράδες, με την μείωση να φθάνει το 10,3%.

Βάσει του δείκτη τιμών του Spitogatos, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 στην ελληνική επικράτεια διαφαίνεται μείωση της τάξης του 0,8% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ενώ στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρείται αύξηση 3,7%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημειώνεται στη Λέσβο και αγγίζει το 25%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης παρατηρείται στα Γρεβενά με το ποσοστό στο 24%. Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση στις ζητούμενες τιμές ενοικιάσεων κατοικιών εντοπίζεται στην Ηλεία, που φθάνει το 18,2%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση παρατηρείται στις Σποράδες, με την μείωση στο 10,3%, όπως προαναφέρθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου, Χρήστος Δημητριάδης, υπογράμμισε ότι «οι τιμές έχουν κρατηθεί αρκετά υψηλά. Εκτιμώ ότι υπάρχει ζήτηση και οι τιμές έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, όπως ήταν και πριν. Δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα η Σκιάθος και πάντα αναφερόμαστε στα καλά σημεία και γενικά η Σκιάθος είναι ένα καλό σημείο από μόνη της. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα καλά ακίνητα».

Παροδικό χαρακτηρίζει, από την πλευρά της, το παραπάνω φαινόμενο η Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, υπεύθυνη κτηματομεσιτικού γραφείου, ενώ εκτιμά ότι «οι Σποράδες είναι κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές, οπότε είναι λογικό από την στιγμή που οι τουρίστες δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, να υπάρχει μείωση στην τιμή».

Η μείωση στην τιμή πώλησης ενός ακινήτου, εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν, με την κ. Σκούρτη να επισημαίνει πως «το πρώτο που κάνει ένας πωλητής, όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ένα ακίνητο, είναι να μειώσει λίγο την τιμή, ευελπιστώντας ότι έτσι θα είναι πιο ανταγωνιστικός και θα προσελκύσει περισσότερους πελάτες, αλλά αυτό είναι σημάδι της σεζόν που περάσαμε, λόγω του κορονοϊού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου