ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μέχρι 31/12 απαλλάσσονται από αναδρομικά δημοτικά τέλη τα αυθαίρετα τετραγωνικά στους Δήμους Βόλου, Αλμυρού

μέχρι-31-12-απαλλάσσονται-από-αναδρομικά-824541

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

[email protected]

Εληξε στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία που είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν στον Δήμο τα «κρυμμένα» τετραγωνικά για να γλιτώσουν δημοτικά τέλη και αναδρομικά πρόστιμα. Ομως τον Σεπτέμβριο πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, όπως και άλλων περιφερειών, επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό» και τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν προβλήματα στους κατοίκους, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν αυτές τις εκκρεμότητες. Για να βοηθήσει το κράτος τους πληττόμενους έδωσε παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου στην προθεσμία που αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, σε 20 Δήμους της Θεσσαλίας συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων Βόλου και Αλμυρού της Π.Ε. Μαγνησίας, που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον «Ιανό».

Ετσι οι κάτοικοι των δύο Δήμων μπορούν να δηλώσουν και να απαλλαγούν από δημοτικά πρόστιμα, όχι μόνο για τα επιπλέον τετραγωνικά των ακινήτων που διαθέτουν στους Δήμους Βόλου και Αλμυρού, αλλά και για ακίνητα που έχουν σε άλλες περιοχές. Δηλαδή ένας δημότης του Δήμου Βόλου που έχει ένα σπίτι στη Σκιάθο μπορεί να δηλώσει τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου στη Σκιάθο χωρίς πρόστιμα.

Επίσης, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν για την ανακαίνιση των σπιτιών τους από το πρόγραμμα Εξ οικονομώ – Αυτονομώ, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα και έχει ως προϋπόθεση να είναι όλα τα τετραγωνικά καταγραμμένα σωστά και να ταυτίζονται σε ΔΕΗ, Ε9 και Πολεοδομία. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Βόλο και Αλμυρό να επωφεληθούν από την παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών καθώς επίσης να τακτοποιήσουν τυχόν αυθαίρετες προσθήκες.

  • Ποια σημεία θα πρέπει να προσέξουν κατά τη δήλωσή τους;

Θα πρέπει να προσέξουν 10 σημεία:

  1. Διορθώσεις στο Ε9:

Οσοι έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, θα πρέπει πρώτα να διορθώσουν το Ε9 και στη συνέχεια να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα στον Δήμο.

  1. Συνιδιοκτησία:

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

  1. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού:

Δηλώνονται στον Δήμο, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

  1. Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα:

Για τα κτίσματα των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν όχι λόγω οφειλών αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να δηλωθούν στο Δήμο. Μόνο έτσι οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν από αναδρομικά δημοτικά τέλη. Επίσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν, αν τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους, ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους.

  1. Κτίσματα εκτός σχεδίου:

Θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.

  1. Βοηθητικοί χώροι – πάρκινγκ:

Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς, ως ηλεκτροδοτούμενους.

  1. Πάρκινγκ σε πιλοτές:

Δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου, αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

  1. Δικαίωμα υψούν αέρας:

Ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

  1. Λιγότερα τετραγωνικά:

Αν τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιολόγιο (Ε9), θα πρέπει να διορθώσετε το Ε9 και στη συνέχεια τα τετραγωνικά στον Δήμο.

  1. Τακτοποίηση αυθαιρέτων:

Θα πρέπει να κάνετε με την τεχνική έκθεση του μηχανικού διόρθωση στο Ε9 και στη συνέχεια στα τετραγωνικά που δηλώνετε στον Δήμο.

  • Πώς συνδέεται η δήλωση των τετραγωνικών με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»;

Για να είναι επιλέξιμη μια κατοικία/ διαμέρισμα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα πρέπει να είναι καθόλα νόμιμη. Για αυτό τον λόγο μαζί με την αίτηση του ο κάθε ενδιαφερόμενος καταθέτει μαζί με άλλα δικαιολογητικά τα εξής:

  1. Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης στο εξοικονομώ ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
  2. Λογαριασμός της ΔΕΗ ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  4. Δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι δεν ταυτίζονται τα αναγραφόμενα στοιχεία μεταξύ τους ή υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που δεν τακτοποιήθηκαν τότε θα χάσετε την επιδότηση.

  • Ποια βήματα ακολουθούμε για να καταγραφεί σωστά το ακίνητό μας σε Ε9, Δήμο και Εξ οικονομώ – Αυτονομώ;

1ονΒρίσκουμε στο αρχείο μας το συμβόλαιο ιδιοκτησίας, παλιό τοπογραφικό, την οικοδομική άδεια και τα αρχιτεκτονικά σχέδια αν υπάρχουν.

2ον Κάνουμε σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, για τα οποία δεν υπάρχει ακριβή μέτρηση στα συμβόλαια μας, αλλά γράφονται «περίπου».

3ονΤακτοποιούμε τα αυθαίρετα κτίσματα.

4ονΕλέγχουμε και διορθώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουμε στο Ε9.

5ονΔηλώνουμε τα σωστά τετραγωνικά στον Δήμο.

6ονΥποβάλουμε συμπληρωματική δήλωση στοιχείων στο κτηματολόγιο.

  • Μπορώ να δηλώσω τώρα στον Δήμο τα αυθαίρετα χωρίς να τα νομιμοποιήσω;

Τα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί με κάποιο νόμο, πρέπει να τα δηλώνουμε με την πραγματική τους κατάσταση στο Ε9 και στο Δήμο, για να μην πληρώσουμε αργότερα αναδρομικά ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα με την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων Ε9, ΔΕΗ, Πολεοδομίας, Κτηματολογίου και της Ταυτότητας του Κτιρίου, όλα τα τετραγωνικά μέτρα θα «αποκαλυφθούν». Γι αυτό θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και στη δήλωση των αυθαιρέτων σας για να γλιτώσετε επιπλέον πρόστιμα στο μέλλον.

  • Τι γίνεται με τα αυθαίρετα που έληξαν τέλος Σεπτεμβρίου; Μπορώ τώρα να δηλώσω στον Δήμο τα επιπλέον τετραγωνικά τους ή θα με «πιάσουν»;

Αυθαίρετα εξ ολοκλήρου κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 1983 καθώς και κτίρια με μεγάλες αυθαιρεσίες (κατηγορία 5) δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν από 01 Οκτωβρίου 2020 και μετά.

Τα μικρότερα αυθαίρετα (μικρές προσθήκες, κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων κλπ), που δεν παραβιάζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολεοδομικές διατάξεις, μπορούν να τακτοποιούνται για τα επόμενα 6 χρόνια, αλλά με μεγαλύτερα πρόστιμα, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μαρτίου 2026.

Επομένως θα πρέπει να πάτε καταρχήν στο μηχανικό σας για να διαπιστώσει ότι οι αυθαιρεσίες δεν υπάγονται στην κατηγορία 5 και στη συνέχεια να προβείτε στην τακτοποίηση τους και στη διόρθωση του Ε9 και των τετραγωνικών στον Δήμο.

  • Πληρώνουν ΤΑΠ και τα αδόμητα οικόπεδα;

Σύμφωνα με το νόμο, η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού και τους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους, που αντιστοιχεί στο ακίνητο. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής, ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

  • Τι κερδίζω αν διορθώσω τώρα τα τετραγωνικά στον Δήμο;

Απαλλάσσεστε από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις. Τυχόν διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές, υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1/1/2020.

– Διαγράφονται οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών.

Προσοχή όμως, γιατί τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

  • Μέτρησα πρόσφατα το οικόπεδο για να το δηλώσω στο κτηματολόγιο και διαπίστωσα ότι είναι μικρότερο. Μπορώ να το διορθώσω τώρα στον Δήμο;

Ναι μπορείτε. Ομως η δήλωση δεν θα γίνει ηλεκτρονικά, διότι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9. Επομένως θα πρέπει να διορθώσετε το Ε9.

  • Τι συνεπάγεται η μη καταβολή ΤΑΠ για το οικόπεδο στον Δήμο;

Η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού και τους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου