Υπ.Υποδομών: Νέος κανονισμός προσεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-23, 18:15:35
Υπ.Υποδομών: Νέος κανονισμός προσεισμικής ενίσχυσης των κτιρίων

Είναι η πρώτη φορά που καθορίζονται στη χώρα μας αυτά τα κριτήρια κατά τρόπο ασφαλή, επιστημονικά τεκμηριωμένο και με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς (Ευρωκώδικες).

Τα κριτήρια προσεισμικής ενίσχυσης των υφιστάμενων κτιρίων με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθορίζει ο νέος κανονισμός επισκευής και ενίσχυσης κτιρίων, που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Η σχετική ρύθμιση έχει σταλεί προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Είναι η πρώτη φορά που καθορίζονται στη χώρα μας αυτά τα κριτήρια κατά τρόπο ασφαλή, επιστημονικά τεκμηριωμένο και με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς (Ευρωκώδικες). Η θεσμοθέτηση του Κανονισμού Επισκευών- Ενισχύσεων έρχεται να καλύψει την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση του παλαιότερου κτιριακού αποθέματος της χώρας που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με παρωχημένους αντισεισμικούς κανονισμούς (προ του 1985) ή ακόμη και χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς. Το σχετικά νέο αυτό αντικείμενο των επεμβάσεων, κυρίως λόγω της δυσκολίας του, μέχρι σήμερα δεν καλυπτόταν κανονιστικά στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Η σύνταξη του κανονισμού ξεκίνησε το 2001 και ολοκληρώθηκε το 2011 από επιστημονικές επιτροπές, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ. Όπως δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης, η αντισεισμική θωράκιση των παλαιότερων κτιρίων, δηλαδή αυτών που έχουν κατασκευαστεί χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς ή με παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να μειωθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις των σεισμών.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=