ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Διευρύνεται η έκπτωση ενοικίων κατά 40%

διευρύνεται-η-έκπτωση-ενοικίων-κατά-40-127713

Δύο ακόμη μέτρα βοήθειας των πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση “κλειδώνουν” εντός της ημέρας.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου κατά 40% και στις επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά δεν έχουν κλείσει.

Επίσης, έκπτωση 40% θα λάβουν και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής.

Όσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα χάσουν το εισόδημα, θα μπορούν να παρατείνουν ακόμη και για τέσσερις μήνες την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Από την άλλη, με απόφαση του υπουργού Εργασίας επεκτείνεται έως τις 24 Απριλίου η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Η άδεια θα χορηγείται και πάλι με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις: για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, θα αφαιρείται μια ημέρα από την κανονική άδεια του εργαζόμενου ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει τη μισθοδοσία στον εργαζόμενο κανονικά με τη διαφορά ότι θα δικαιούται επιδότηση από το δημόσιο.

Ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται επίσης η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με έως και 5 άτομα προσωπικό. Η απόφαση θα περιλαμβάνει “ρήτρες” ώστε να μην μπορεί κάποιος να λάβει το επίδομα των 800 ευρώ δύο φορές σε περίπτωση που έχει διπλή ιδιότητα (σ.σ διπλό ΚΑΔ, ή να είναι ταυτόχρονα και μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας).

Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, θα γίνει μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα business support που χρησιμοποιείται και για τη χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων από το κράτος (δηλαδή της επιστρεπτέας προκαταβολής). Εφόσον κάποιος επαγγελματίας έχει τον πληττόμενο ΚΑΔ, θα εισπράξει και ο ίδιος το επίδομα των 800 ευρώ με τους εξής όρους:

1. Δεν πρέπει να απασχολεί πάνω από 5 άτομα προσωπικό.

2. Μπορεί να έχει οποιαδήποτε νομική μορφή εκτός από ανώνυμη εταιρεία. Δηλαδή, εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες ΙΚΕ, οι ΟΕ, οι ΕΕ κλπ

3. Στις ΟΕ και στις ΕΕ όπως και σε όλα τα νομικά πρόσωπα, θα χορηγείται μια φορά το επίδομα των 800 ευρώ ανά ΑΦΜ εταιρείας και όχι ανά εταίρο ή εκπρόσωπο.

4. Θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην καθίσταται κάποιος δύο φορές δικαιούχος των 800 ευρώ επειδή έχει διπλή ιδιότητα (π.χ είναι αυτοαπασχολούμενος και ταυτόχρονα και εταίρος σε μια πληττόμενη ΟΕ).

Επίσης, από το επίδομα των 800 ευρώ των αυτοαπασχολουμένων, θα εξαιρεθούν (σε αυτή τη φάση) όλοι οι ΚΑΔ των επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, λογιστών κλπ). Οι τελευταίοι, από τις 09 Απριλίου θα μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ η χορήγηση του οποίου θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή σε πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης.

Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας –και αφού ολοκληρωθεί και το σημερινό Eurogroup ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλύτερη προσέγγιση των ταμειακών διαθεσίμων που θα μπορεί να έχει η Ελλάδα- θα ανακοινωθεί και το πακέτο στήριξης των ανέργων το οποίο θα περιλαμβάνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση αλλά και προγράμματα επιδότησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου