ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αναγκαία η στήριξη των κτηματομεσιτών του Βόλου

αναγκαία-η-στήριξη-των-κτηματομεσιτώ-142649

Διαμαρτυρία προς κάθε αρμόδιο φορέα με αίτημα την ένταξη στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

«Πάγωσε» η κτηματαγορά του Βόλου. Η πανδημία του κορονοϊού αφαίρεσε κάθε αντικείμενο εργασίας από τα κτηματομεσιτικά γραφεία, που ωστόσο παραμένουν απροστάτευτα από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Η γενική γραμματέας του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου, Σοφία Χαλκιά, λέει ότι «είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε από το σπίτι μέσω internet χωρίς αυτή τη στιγμή να δουλεύει ούτε το μεσιτικό κομμάτι, ούτε το ασφαλιστικό. Υπάρχουν μόνο λιγοστές ανανεώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων».

Ο τζίρος έχει καταγράψει βουτιά, ενώ τα γραφεία παρέχουν υπηρεσίες και απασχολούν υπαλλήλους.

Οι κτηματομεσίτες έχουν προβεί σε πληθώρα διαμαρτυριών. Εχουν αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας στο Επιμελητήριο Βόλου, την ΟΕΒΕΜ, τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τη ΓΣΕΒΕΕ και ως Σωματείο και ως Ομοσπονδία. Εχουν διαμαρτυρηθεί και στον πρωθυπουργό.

Τα κτηματομεσιτικά γραφεία δεν συμπεριελήφθησαν στη λίστα των επαγγελμάτων που ανέστειλαν την εργασία τους, ούτε στους ΚΑΔ οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το Σωματείο, οι δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από την πρωτόγνωρη κρίση καθιστούν πλέον αδύνατη την εκτέλεση κάθε εργασίας. Οπως επισημαίνει, η φύση του επαγγέλματος καθιστά αναγκαία την καθημερινή προσωπική επαφή με τους αγοραστές, τους πωλητές, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, συνήθως εντός κλειστών χώρων, ιδιαιτέρως όμως εντός περιορισμένων κλειστών χώρων όπως τα δωμάτια των προς πώληση κατοικιών, όπου συνωστίζονται αγοραστές, πωλητές, μεσίτες, μηχανικοί.

Προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό, οι κτηματομεσίτες κρίνουν απολύτως απαραίτητη για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορονοϊού COVID-19την άμεση επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των μεσιτικών επιχειρήσεων στο σύνολο της επικράτειας.

Παράλληλα, ζητούν οι επιχειρήσεις τους να συμπεριληφθούν στις πληττόμενες και να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις.

«Εχουμε και εμείς οικογένειες που ζουν από την εργασία μας, έχουμε γραφεία, επαγγελματικά έξοδα, πληρώνουμε ενοίκια, απασχολούμε υπαλλήλους, καταβάλλουμε ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και φορολογικά βάρη και έχουμε υποχρεώσεις, όπως κάθε άλλος ελεύθερος επαγγελματίας και εταιρεία», επισημαίνουν στις επιστολές τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου