ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τι αλλάζει λόγω κορονοϊού σε προθεσμίες και διαδικασίες για τα ακίνητα

τι-αλλάζει-λόγω-κορονοϊού-σε-προθεσμί-154098

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού [email protected]

Είναι γεγονός ότι η επέλαση του κορονοϊού έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας των πολιτών στην χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες πρέπει να μένουν στο σπίτι. Ομως πολλές υποχρεώσεις μένουν κι αυτές πίσω, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθούν και οι πολίτες ανησυχούν μήπως δεν προλάβουν και είναι εκπρόθεσμοι, κάτι που σημαίνει πρόστιμα και επιπλέον επιβάρυνση.

Σχετικά με τα ακίνητα σειρά από πράξεις έχει «μπλοκαριστεί», διότι οι μηχανικοί δεν μπορούν πλέον να αναλάβουν τις εργασίες, καθώς τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού covid19. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «παγώσει» κάθε μελετητική και κατασκευαστική εργασία.

Ποιες εργασίες μηχανικού, που αφορούν στα ακίνητα, έχουν σταματήσει;

✓ Δεν μπορούν να γίνουν τοπογραφικές εργασίες, διότι αυτό σημαίνει επαφή με τον πολίτη για την υπόδειξη των ορίων κάτι που απαγορεύεται. Δεν λειτουργούν τα πολεοδομικά γραφεία, προκειμένου να χορηγήσουν σχέδια και όρους δόμησης για την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, στοιχεία απαραίτητα για την ολοκλήρωσης της τοπογραφικής μελέτης.

✓Δεν δίνεται από την πολεοδομία η έγκριση χωροθέτησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει η άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα.

✓ Δεν λειτουργεί το αρχείο της πολεοδομίας, προκειμένου οι μηχανικοί να λαμβάνουν σχέδια από τους φακέλους οικοδομικών αδειών για να ελέγξουν τη νομιμότητα του κτιρίου και να προχωρήσουν σε τυχόν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

✓ Δεν μπορεί να γίνει ενεργειακή επιθεώρηση σε κτίριο από μηχανικό και να εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, στοιχείο απαραίτητο για μίσθωση και μεταβίβαση ενός ακινήτου.

✓ Δεν λειτουργούν τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία χορηγούν διαγράμματα και συμβόλαια, απαραίτητα στοιχεία για κάθε εργασία που αφορά τα ακίνητα (δηλώσεις κτηματολογίου, έκδοση αδειών, τοπογραφικά κλπ).

✓ Δεν δέχονται τα γραφεία κτηματογράφησης δηλώσεις ιδιοκτησίας από τους πολίτες, για την σύνταξη του κτηματολογίου.

✓ Δεν γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις για την προετοιμασία φακέλου για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξ οικονομώ κατ’ οίκον».

✓Δεν μπορεί να εκδοθεί Άδεια Δόμησης, διότι είναι δύσκολη η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς επίσης γιατί οι πολεοδομίες υπολειτουργούν.

✓ Δεν εγκρίνεται μελέτη και δεν χορηγείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ποιες προθεσμίες λήγουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων;

✓Λήγει στις 30 Ιουνίου 2020 η διόρθωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους Δήμους της χώρας.

✓Λήγει στις 30 Ιουνίου η υπαγωγή στο νόμο περί αυθαιρέτων των κτισμάτων που δεν έχουν οικοδομική άδεια καθώς και των κτισμάτων. που έχουν σοβαρές και μεγάλες αυθαιρεσίες και ανήκουν στην κατηγορία 5 του ισχύοντος νόμου.

✓Λήγει στις 30 Ιουνίου η υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών κάνοντας χρήση των εκπτώσεων. Από 1η Ιουλίου θα ισχύσουν επιπλέον αυξημένα πρόστιμα και υποχρέωση της υποβολής φακέλου της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.

✓Λήγει τον Απρίλιο η άτυπη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματολογίου χωρίς πρόστιμα.

✓ Λήγει στις 30 Ιουνίου η παράταση ισχύος πιστοποιητικών πυροπροστασίας, καθώς και η υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφοδιασμό με βιβλίου ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας.

Ποιες παρατάσεις αναμένονται να δοθούν;

1. Ηδη ο τεχνικός κόσμος έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στα αρμόδια Υπουργεία για παράταση κατά ένα χρόνο των παραπάνω καταλυτικών ημερομηνιών, προς διευκόλυνση των πολιτών, καθώς και για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δόσεων για τα αυθαίρετα τα οποία έχουν ήδη έχουν υπαχθεί και οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν αφού στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πλήττονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην παρούσα συγκυρία στις οικονομικές απαιτήσεις της ρύθμισης ενός αυθαιρέτου.

2.Δίμηνη παράταση για την ανάρτηση της Αθήνας που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 Απριλίου, ώστε τον Ιούνιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να… τρέξει.

3.Παράταση στις δηλώσεις ιδιοκτησίας για τη σύνταξη του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα.

4.Αναβολή της ανάρτησης των κτηματολογικών διαγραμμάτων για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας

Ποιες εργασίες μπορούν γίνουν τώρα από το σπίτι ηλεκτρονικά για να ξεμπερδέψουμε;

➤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

1. Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεών ιδιοκτησίας. Οι πολίτες, κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης να καταθέσουν την δήλωσης τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Info_Pa ge.aspx).

2.Να πάρουν πληροφορίες για υποθέσεις τους στο κτηματολόγιο σε περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης τηλεφωνικά, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Ελληνικού Κτηματολογίου, καλώντας στο τηλ. 210 6505600 (ώρες λειτουργίας 8:30 – 13:00) ή αποστέλλοντας e-mail στο κεντρικό e-mail του Κτηματολογίου: [email protected]

3.Δυνατότητα αγοράς από το κτηματολόγιο Αεροφωτογραφιών & Χαρτών. Οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις συντεταγμένες της περιοχής και τις ημερομηνίες ενδιαφέροντος τους, θα ενημερώνονται για τις υπάρχουσες Αεροφωτογραφίες, θα επιλέγουν αυτές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, θα συντάσσεται η παραγγελία που θα τους αποστέλλεται για πληρωμή. Οι αεροφωτογραφίες θα αποστέλλονται με courier με χρέωση του πολίτη.

4.Αιτήσεις στο Γραφείο Κτηματολογίου Πρωτευούσης. Οι πολίτες, πλέον, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά (στο [email protected]) και να παραλάβουν οι ίδιοι τα αιτούμενα στοιχεία, και να τα παραλαμβάνουν μέσω ταχυμεταφοράς με χρέωση του αιτούντα.

➤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

1.Αγορά από το Κτηματολόγιο ή την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού Αεροφωτογραφιών & Χαρτών για την απόδειξη ημερομηνίας κατασκευής αυθαιρέτου. Οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις συντεταγμένες της περιοχής και τις ημερομηνίες ενδιαφέροντος τους και στη συνέχεια θα ενημερώνονται για τις υπάρχουσες Αεροφωτογραφίες, θα επιλέγουν αυτές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, θα πληρώνουν με e bankingκαι θα τους αποστέλλονται οι αεροφωτογραφίες με courier με χρέωση του πολίτη.

2.Συγκεντρώνουμε τα δικαιολογητικά και τα αποστέλλουμε ηλεκτρονικά στο μηχανικό μας. Όπως: Α) Οικοδομική Άδεια ή άλλο στοιχείο νομιμότητας του κτιρίου Β) Τίτλο ιδιοκτησίας Γ) Ε9 Δ) Άλλα έγγραφα που δικαιολογούν εκπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες όπως (πολύτεκνοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι, άνεργοι, παλλινοστούντες κ.ά.)

➤ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Μπορείτε να εισέλθετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ και με τους κωδικούς του Taxisnet να υποβάλετε διόρθωση τ.μ. επιλέγοντας αρχικά τον δήμο όπου ανήκει το ακίνητο. Καλό όμως είναι να διορθώσετε τα τετραγωνικά που έχετε τακτοποιήσει ή έχετε από παραδρομή ξεχάσει (π.χ. σοφίτα, πατάρι, αποθήκη κλπ). Σε περίπτωση όμως που έχετε αυθαίρετα, θα πρέπει να περιμένετε ώστε πρώτα να κάνει αυτοψία ο μηχανικός που θα σας βεβαιώσει για τα ακριβή τετραγωνικά και την χρήση των κτισμάτων και στη συνέχεια αφού γίνει η υπαγωγή τους στο νόμο περι αυθαιρέτων θα διορθώσετε το Ε9 και στη μετά θα προβείτε και στη διόρθωση των τετραγωνικών στον Δήμο.

Πότε αρχίζουν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις Κτηματολογίου;

Με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη από τις εξελίξεις λόγω κορονοϊού, η διοίκηση του Κτηματολογίου αναμένεται να συνεχίσει την άτυπη παραλαβή δηλώσεων ιδιοκτησίας εκπρόθεσμα μέχρι τον Σεπτέμβριο, χρόνος που εκτιμάται πως θα τεθούν σε εφαρμογή τα κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες ήταν ασυνεπείς στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Τι γίνεται με τους δασικούς χάρτες;

✓Παράταση αναμένεται να δοθεί στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες σε Νέα Ερυθραία, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Ψυχικό και Μεταμόρφωση, που η ημερομηνία έληξε για τους κατοίκους εσωτερικού στις 27/02/2020 και για τους κατοίκους του εξωτερικού στις 18/03/ 2020.

✓ Αναβάλλεται όπως φαίνεται η προγραμματισμένη ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Καστοριά, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Ηράκλειο και Λασίθι, Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθης, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Ικαρίας, Λήμνο, Χίου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου Άνδρου, Νάξου, Θήρας (Δήμος Ιητών), Πάρου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου