ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Δίκη-οδηγός στο ΣτΕ για χιλιάδες αυθαίρετα ακίνητα: Ποιους αφορά

δίκη-οδηγός-στο-στε-για-χιλιάδες-αυθαί-192673

Μια υπόθεση που αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για χιλιάδες περιπτώσεις αυθαιρέτων θα συζητηθεί στο άμεσο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για τα αυθαίρετα στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όσοι έχουν εξ ολοκλήρου αυθαίρετα ή διατηρούν κτίρια με «καραμπινάτες» αυθαιρεσίες μπορούν να τα τακτοποιήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020.

Για πιο «ελαφριές» περιπτώσεις αυθαιρέτων -δηλαδή με μικρότερη περιβαλλοντική και πολεοδομική ζημία- η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησης είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2025. Για τη δεύτερη κατηγορία αυθαιρέτων προβλέπονται πρόστιμα τα οποία θα αυξάνονται κλιμακωτά για κάθε χρόνο καθυστέρησης.

Αυθαίρετα: Ποια είναι η υπόθεση που θα κρίνει το ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξεταστεί το αίτημα μιας ιδιοκτήτριας ακινήτου από τη Σύρο η οποία προσέφυγε κατά του τελευταίου νόμου για τα αυθαίρετα. Ο εν λόγω νόμος δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων ακόμα και σε περιπτώσεις αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», για τη συγκεκριμένη υπόθεση αυθαιρέτου διεξήχθη ένας δικαστικός «μαραθώνιος» που διήρκεσε 20 χρόνια. Η προσφεύγουσα είναι ιδιοκτήτρια διατηρητέου αρχοντικού στην Ερμούπολη, ενώ σε γειτονικό της οικόπεδο, το 1998, εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής με υπόγειο. Η οικοδομική άδεια, ωστόσο, εν τέλει ακυρώθηκε από το ΣτΕ, με συνέπεια το υπό ανέγερση κτίριο να κριθεί αυθαίρετο.

Η προσφεύγουσα κατάφερε να «παγώσει» τις εργασίες στο υπό ανέγερση κτίριο, όμως η άδεια του «αυθαιρέτου» αναθεωρήθηκε το 2000, με θετική γνωμοδότηση των Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ιδιοκτήτρια του διατηρητέου προσέφυγε τότε στο ΣτΕ και πέτυχε την ακύρωση της άδειας και των γνωμοδοτήσεων.

Ποιους αφορά η απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα

Το 2016 η πολεοδομία Σύρου κήρυξε το εν λόγω κτίριο κατεδαφιστέο, όμως οι ιδιοκτήτες είχαν καταφέρει να το νομιμοποιήσουν μέσω του ν. 4495/2017 -τον νόμο για τα αυθαίρετα που είναι και σήμερα σε ισχύ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά από αυτή την εξέλιξη, το 2019, η πολεοδομία εξέδωσε άδεια για την αποπεράτωση των αυθαίρετων κατασκευών και η ιδιοκτήτρια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και στο ΣτΕ, ζητώντας να εξεταστεί με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Λόγω του αντίκτυπου που θα έχει η απόφαση για πολλές περιπτώσεις αυθαιρέτων το αίτημά της έγινε δεκτό.

Η απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» θα δώσει λύση για όλες τις υποθέσεις κτιρίων που αναγέρθηκαν βασισμένα σε οικοδομική άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Οι υποθέσεις αυτές εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες σε όλη την επικράτεια. Η κρίσιμη απόφαση για τα αυθαίρετα, κατά το ίδιο δημοσίευμα, ενδέχεται να εκδοθεί πριν το Πάσχα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου