ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γίνεται ηλεκτρονικά η δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων

πώς-θα-γίνεται-ηλεκτρονικά-η-δήλωση-τω-196552

Οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα

Θέμα ημερών θεωρείται η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά χωρίς δικαιολογητικά, ουρές, αναδρομικά και πρόστιμα. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα έρθουν άμεσα. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, καθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISNET να εισέρχεται σε μια νέα μόνιμη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του, που είναι καταχωρημένα στο Ε9, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει την 30.6.2020.

Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TaxisNet του υπουργείου Οικονομικών. Καλό είναι- αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ- η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας, όμως οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISNET:

1. Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και

2. Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία πρότεινε τη νομοθέτηση της παραπάνω ρύθμισης, θεωρεί ότι κερδισμένοι θα είναι όλοι από την όσο γίνεται πιό γενικευμένη εφαρμογή της: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν τα ακριβή τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους, όλοι οι Δήμοι της χώρας, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι πιό πολλά από τα δηλωμένα, αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση τελών που θα ακολουθήσει.

Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι θεωρεί απαράβατη προυπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας.

Ήδη ο Δήμος Αθηναίων δίνει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν απλά και εύκολα, απ΄ όπου βρίσκονται να δηλώσουν έως τις 31 Μαρτίου τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους γλιτώνοντας πρόστιμα και αναδρομικές χρηματικές αξιώσεις τελών και δημοτικών φόρων χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν καμία υπηρεσία.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου