ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αλαλούμ με τις αιτήσεις του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ»

αλαλούμ-με-τις-αιτήσεις-του-εξοικονο-371354

«Κρέμασε» η ηλεκτρονική πλατφόρμα με το καλημέρα – Με τις αιτήσεις στο χέρι έμειναν μηχανικοί και πολίτες

Αλαλούμ προκάλεσε για άλλη μία φορά η αδυναμία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να δεχτεί τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων του β’ κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», η οποία σχεδόν κατέρρευσε από ένα σημείο και μετά, με αποτέλεσμα πολλοί μηχανικοί, αλλά και πολίτες να μείνουν με τις… αιτήσεις στο χέρι από το μεσημέρι προχθές Δευτέρα, που ήταν πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα άνοιξε προχθές Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι για τις περιφέρειες Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θράκης, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τοπικούς μηχανικούς λειτουργούσε αργόσυρτα μέχρι μετά τη 1 μ.μ. περίπου. «Μετά η πλατφόρμα μάς πετούσε έξω. Αδυνατούσαμε να καταθέσουμε αιτήσεις και το ίδιο πολλοί άλλοι συνάδελφοι μηχανικοί. Μείναμε ώς τα ξημερώματα να περιμένουμε να ανοίξει ξανά το πρόγραμμα, μέχρι χθες το πρωί (Τρίτη) που άνοιξε η πλατφόρμα για να πληροφορηθούμε στην επόμενη ώρα ότι τα κονδύλια είχαν εξαντληθεί», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Γραμματή Μπακλατσή.

«Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω πως χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν εκτός επιδότησης παρ’ όλο που οι συνάδελφοι μηχανικοί είχαν ολοκληρωμένους φακέλους προτάσεων και επί σχεδόν 24 ώρες προσπαθούσαν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως από χθες Τρίτη το πρωί η Θεσσαλία «κλείδωσε». Καλύφθηκαν οι πόροι και πλέον δεν μπορεί κανείς να καταθέσει νέα αίτηση.

Εκατοντάδες τεχνικά γραφεία, χιλιάδες μηχανικοί προσπαθούσαν νυχθημερόν – μάταια από ό,τι φαίνεται – να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των πελατών τους. Άσκοπη ταλαιπωρία, σύγχυση και απογοήτευση για χιλιάδες συναδέλφους μηχανικούς. Δεδομένων των πεπερασμένων πόρων ανά περιφέρεια, τονίζουμε για ακόμη μία φορά την αδικία του συστήματος, «ο πιο γρήγορος επιδοτείται». Οταν προκύπτουν καθυστερήσεις λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, καταλαβαίνουν όλοι πως θα επιδοτηθεί αυτός που δεν του «κόλλησε» η πλατφόρμα», σημείωσε από την πλευρά του εκφράζοντας τη δυσφορία του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ Νικ. Παπαγεωργίου. Ζητά παράλληλα αύξηση κονδυλίων για τη Θεσσαλία, για ένταξη περισσότερων δικαιούχων και την αντιμετώπιση των «αδικιών» λόγω των τεχνικών προβλημάτων και παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για την Θεσσαλία.

Παρέμβαση έγινε και από τον πρόεδρο του Κεντρικού ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ζητεί να δοθεί νέα ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για τις επόμενες περιφέρειες, αλλά και να προωθηθεί η διαδικασία ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι «πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και πριν ενταχθούν και οι άλλες περιφέρειες της χώρας».

Τι λέει το υπουργείο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, που ρωτήθηκε για τα προβλήματα και τις αντιδράσεις των μηχανικών, σε δηλώσεις του τόνισε:

«Πάντως το σύστημα είναι απλό, είναι ηλεκτρονικό. Η λογική είναι ότι όποιος πρώτος υποβάλλει αίτηση αυτός και εξυπηρετείται. Διαφορετικά θα ήταν ένα θέμα κλασικού ελληνικού ρουσφετιού. Προφανώς θέλουμε να μείνουμε μακριά από αυτή τη λογική».

«Επίσης είναι σημαντικό ότι έχει επιλεγεί μια διαδικασία, που την ημέρα που υποβάλλεις την αίτησή σου κλείνει και το θέμα για σένα. Θα προχωρήσει και στις άλλες ελληνικές περιφέρειες τις επόμενες μέρες και θα επανέλθουμε όπως σας είπα με καινούργια φάση και περισσότερα χρήματα» κατέληξε.

Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 4:00 το απόγευμα προχθές Δευτέρα είχαν συνδεθεί στην πλατφόρμα (μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις) 15.370 χρήστες.

Από τον αριθμό αυτό είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής για 7.200 αιτήσεις, μέχρι τη Δευτέρα, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί 100 εκατ. ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου