ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

15 ημέρες προθεσμία για μειωμένα πρόστιμα στα αυθαίρετα

15-ημέρες-προθεσμία-για-μειωμένα-πρόστι-577270

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού, [email protected]

Απομένουν 15 ημέρες, για να εκπνεύσει η προθεσμία, με την οποία προβλέπεται έκπτωση 10% επί του προστίμου για όσους τρέξουν και δηλώσουν τα αυθαίρετά τους μέχρι στις 8 Απριλίου 2019. Έτσι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, όσοι ιδιοκτήτες δηλώσουν τα αυθαίρετά τους από 9 Απριλίου και μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, θα πληρώσουν πρόστιμα προσαυξημένα κατά 10%. Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8 Οκτωβρίου και έως τις 9 Νοεμβρίου θα έχουν προσαύξηση στα πρόστιμα κατά 20%.

Παράδειγμα: Για πρόστιμο αυθαιρέτου ύψους 2.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης που θα το δηλώσει μέχρι τις 8 Απριλίου θα πληρώσει 1.800 ευρώ, σε περίπτωση που δηλώσει το ίδιο αυθαίρετο από 9 Απριλίου έως 8 Οκτωβρίου, θα πληρώσει 2.200 ευρώ, ενώ όταν το δηλώσει από 9 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου το πρόστιμο που θα καταβάλλει ανέρχεται στα 2.400 ευρώ. Δηλαδή για την καθυστέρηση 6 μηνών στην δήλωση του αυθαιρέτου του, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με 600 ευρώ επιπλέον.

Ήδη πολλά αυθαίρετα έχουν δηλωθεί, όμως. υπολογίζεται ότι το ποσοστό παραμένει χαμηλό και πάνω από το 60% των αυθαιρέτων δεν έχουν δηλωθεί ακόμα. Το υπουργείο περιβάλλοντος θεωρεί ότι με την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του κτηματολογίου καθώς και την ψήφιση του νόμου για τα δασικά αυθαίρετα θα αναγκαστούν πολλοί κάτοχοι αυθαιρέτων να «τρέξουν» και να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους για να τα σώσουν από την κατεδάφιση. Αυτό, όμως, που διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ο Υπουργός Περιβάλλοντος είναι ότι, δεν θα δοθεί καμία παράταση στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων μετά τη λήξη του ισχύοντος νόμου 4495/2017, που είναι η 8η Νοεμβρίου του 2019 και κάθε αυθαίρετο κτίσμα ή κατασκευές για τα οποία θα γίνεται καταγγελία ή θα εντοπίζονται μετά τις 9 Νοεμβρίου, θα κρίνεται άμεσα κατεδαφιστέο.

Γιατί πρέπει να δηλωθεί το αυθαίρετο σήμερα;

1. Δίνεται επιπλέον μείωση του προστίμου κατά 10%, για όσους δηλώσουν το αυθαίρετό τους μέχρι τις 8/4/2019.

2. Δυνατότητα εξόφλησης των προστίμων σε πολλές δόσεις.

3. Επιπλέον μείωση του προστίμου κατά 20%, για την εφάπαξ εξόφληση του.

4. Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.

5. Μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε9.

6. Μειώσεις από 15% έως και 30% σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως: ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες.

7. Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.

8. Μείωση κατά 40% του προστίμου για κτίσματα που κτίστηκαν από το 1983 έως το 1993.

9. Εκπτώσεις έως 60% για την στατική ενίσχυση του κτιρίου, ανάλογα με την περιοχή.

10. Μείωση 30% έως 50% για τα κτίσματα που θα ολοκληρώσουν την ενεργειακή αναβάθμιση τους.

11. Μείωση έως 50% του προστίμου σε περίπτωση που δαπανώνται ποσά για την εκτέλεση εργασιών προσαρμογής των κτιρίων, που βρίσκονται εντός παραδοσιακού οικισμού.

12.Μείωση έως 65% για τα κτίσματα που επιλέξουν ταυτόχρονα δύο από τις τρεις περιπτώσεις: α) στατική ενίσχυση β) ενεργειακή αναβάθμιση και γ) εργασίες προσαρμογής του κτιρίου σε παραδοσιακό οικισμό.

Πώς μπορεί να μειωθεί κι άλλο το πρόστιμο;

Εφόσον εκπονηθεί στατική μελέτη και χρειαστεί να γίνουν εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου, γίνεται έκπτωση στο πρόστιμο που ξεκινά από 30% και φτάνει μέχρι το 60%, ανάλογα σε τι περιοχή σεισμικής επικινδυνότητας βρίσκεται το αυθαίρετο.

Επίσης 50% έκπτωση θα δοθεί σε όσα κτίσματα ολοκληρωθούν οι εργασίες προσαρμογής σε αυθαίρετα που παραβίασαν τις αρχές του πολιτιστικού περιβάλλοντος ή αφορούν διατηρητέα κτίσματα.

Μείωση επίσης από 30% έως 50% θα ισχύσει και για κτίσματα που προχώρησαν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Στην περίπτωση αυτή 50% θα είναι τα μειωμένα πρόστιμα για υπερβάσεις έως 250 τ.μ. σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας και έως 500 τ.μ. για άλλες χρήσεις. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έκπτωση θα είναι 30%.

Τι κερδίζουν επιπλέον όσοι δηλώσουν τα αυθαίρετά τους;

Δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κ.τ.λ.) και φόρο. Επίσης το κτίσμα εξαιρείται από την κατεδάφιση και ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει και οποιαδήποτε δικαιοπραξία όπως πώληση, μεταβίβαση, ενοικίαση κ.λπ., αλλά και άλλες εργασίες όπως ενεργειακής αναβάθμισης με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», συντήρησης ή επισκευής του ακινήτου.

Εγώ έκτισα ένα αυθαίρετό χωρίς οικοδομική άδεια το 2012. Μπορώ να το νομιμοποιήσω;

Δεν μπορούν να υπαχθούν στον νόμο και να τακτοποιηθούν αυθαίρετα, που κτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011. Όσοι έχτισαν μετά από αυτή την ημερομηνία, τα αυθαίρετά τους δεν νομιμοποιούνται και είναι άμεσα κατεδαφιστέα. Μάλιστα, για τα αυθαίρετα που θα καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές, θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες τους «τσουχτερά» πρόστιμα για την ανέγερση και τη διατήρηση τους. Επιπλέον, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σε όσους έχουν διαπράξει σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις, διότι προσέβαλαν το περιβάλλον. Για να σταματήσουν τα πρόστιμα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου να κατεδαφίσει μόνος του το αυθαίρετο του, με την διαδικασία της «ΑΥΤΟΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ».

Εχω ένα αυθαίρετο εδώ και 30 χρόνια. Αν δεν το δηλώσω θα μου το γκρεμίσουν;

Όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται μετά τις 9 Νοεμβρίου του 2019, θα κατεδαφίζονται άμεσα, ανεξάρτητα από το χρόνο αποπεράτωσής της κατασκευής.

Μέχρι τώρα, υπήρχε διάκριση των αυθαιρέτων ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής τους, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης να είναι μειωμένα για τις παλιές κατασκευές και αυξημένα για τις νέες κατασκευές. Με το νέο νόμο, τα αυθαίρετα πλέον θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Τι γίνεται με τη νομιμοποίηση των δασικών αυθαιρέτων;

Με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε δάσος. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος με ειδική ρύθμιση, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων με την καταβολή προστίμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του αυθαιρέτου, το έτος κατασκευής και την τιμή ζώνης της περιοχής. Προϋπόθεση όμως είναι, τα αυθαίρετα να βρίσκονται εντός των οριστικών περιγραμμάτων των οικιστικών πυκνοτήτων, όπως αυτά θα εγκριθούν από το Κτηματολόγιο. Δεν θα τακτοποιούνται αυθαίρετα, που βρίσκονται εντός αιγιαλού, ζώνης παραλίας, σε ρέματα, κρίσιμη παράκτια ζώνη, σε αρχαιολογικό χώρο, περιοχές προστασίας π.χ. NATURA και αναδασωτέες εκτάσεις.

Τι χρήματα πρέπει να καταβάλω μέχρι τις 8 Απριλίου για έκπτωση του 10% και πόσες δόσεις δικαιούμαι για την αποπληρωμή του προστίμου;

Για να υπαχθεί κάποιος στον νόμο θα πρέπει να καταβάλει ένα παράβολο. Το ύψος των παραβόλων εξαρτάται από ο μέγεθος της αυθαιρεσίας και διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εως 10 τ.μ., παράβολο 250 ευρώ
  • Ανω των 100 έως 500 τ.μ., παράβολο 500 ευρώ
  • Ανω των 500 έως και 2.000 τ.μ., παράβολο 1.000 ευρώ
  • Ανω των 2.000 τ.μ. και έως 5.000 τ.μ., παράβολο 4.000 ευρώ
  • Ανω των 5.000 τ.μ., παράβολο 10.000 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου, μπορεί να αποπληρώσει το πρόστιμο ακόμα και σε 100 δόσεις, με ελάχιστη ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Επίσης όποιος καταβάλει εφάπαξ το πρόστιμο έχει έκπτωση 20% επί του προστίμου.

Ποιες είναι οι ομάδες πολιτών που ωφελούνται με επιπλέον έκπτωση;

  1. Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά με τις ανωτέρω ιδιότητες
  2. Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες
  3. Πολύτεκνοι
  4. Τρίτεκνοι
  5. Μακροχρόνια άνεργοι
  6. Μονογονεϊκές οικογένειες
  7. Άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  8. Παλιννοστούντες ομογενείς, που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια δήμου
  9. Μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης, καθώς και για τα ακίνητα αυτών στη Θράκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου