ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέα αναστολή για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, με τροπολογία στο παρά πέντε

νέα-αναστολή-για-τον-φόρο-υπεραξίας-ακ-691868

Έφτασαν τελικά στο υπουργείο Οικονομικών οι έντονες αντιδράσεις από τους παράγοντες της κτηματαγοράς, που έκαναν σαφές ότι εάν «ξεπαγώσει» ο Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων, θα «πνιγεί» εν τη γενέσει της η τάση ανάκαμψης της οικοδομής.

Έτσι, κυριολεκτικά στο παρά 5’ της εκπνοής της προηγούμενης αναστολής των επίμαχων διατάξεων, το υπουργείο Οικονομικών έφερε νέα τροπολογία με την οποία αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος ο Φόρος Υπεραξίας, δηλαδή έως και τις 31-12 2019.

Σημειωτέον ότι ο φόρος- φάντασμα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από το 2014 αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε λόγω της οικτρής κατάστασης στην αγορά ακινήτων. Τι προβλέπουν οι διατάξεις, που έμειναν στην… «κατάψυξη»;

– Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

– Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

– Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

[economistas.gr/]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου