Άγνωστος Χ η φορολογία των ακινήτων το 2017

Τελευταία ενημέρωση: 2016-10-24, 01:55:46
Άγνωστος Χ η φορολογία των ακινήτων το 2017

Στο απόλυτο σκοτάδι και σε σύγχυση βρίσκονται φορολογούμενοι και υποψήφιοι επενδυτές για το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τα ακίνητα το 2017 και τα επόμενα έτη.

Μια σειρά από βασικά δεδομένα στο καθεστώς φορολόγησης του real estate βρίσκεται στον αέρα τόσο λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων όσο και εξαγγελιών που κάνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Και σε όλη αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η πιθανότητα πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών και αλλαγής κυβέρνησης που θεωρείται δεδομένο ότι θα σημάνει αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων. Προς το καλύτερο, βέβαια, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, εφόσον γίνει κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί για μείωση του φορολογικού βάρους των ακινήτων.

Σχεδόν σε όλο το φάσμα της φορολόγησης των ακινήτων υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα:

-Στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έχει ανοίξει συζήτηση για την πρόθεσή της να αντικαταστήσει τον φόρο με έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων κάθε φορολογούμενου. Ωστόσο, αυτό θεωρείται δεδομένο ότι θα προσκρούσει στους δανειστές που "αγαπούν" τον ΕΝΦΙΑ και τα σίγουρα 2,65 δισ. ευρώ έσοδα που φέρνει. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι κάποιο λίφτινγκ στον φόρο χωρίς όμως να είναι τίποτε ακόμη σίγουρο.

-Στις αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα τις εξισώσει με τις εμπορικές εντός του 2017. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο και με ποιον μηχανισμό θα γίνει αυτή η εξίσωση. Προς το παρόν ο μηχανισμός αυτός δεν έχει βρεθεί και κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι "φορολογικές" τιμές που θα ισχύσουν από τα μέσα του 2017 και μετά και θα επηρεάζουν κάθε μορφή φορολογίας.

-Στη φορολογία κεφαλαίου συνολικά. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν δεδομένο ότι θα γίνουν εντός του 2017 αλλαγές στη φορολογία κάθε είδους μεταβίβασης ακινήτων, όπως είναι οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών. Ετοιμάζονται παρεμβάσεις σε κλίμακες, φορολογικούς συντελεστές και αφορολόγητα σε συνάρτηση και με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία που θα πάρει η οικονομία τους επόμενους μήνες και ειδικά το 2017. Αν υπάρξει ανάκαμψη, τότε ένα μέρος της βελτίωσης του εθνικού εισοδήματος θεωρείται βέβαιο ότι θα διατεθεί και για τη μείωση του ασήκωτου βάρους της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία. Εφόσον, όμως, η οικονομία παραμείνει σε στασιμότητα, τότε θα μπει ταφόπλακα σε όποια σχέδια και εξαγγελίες για μειώσεις φόρων στα ακίνητα.

 

Του Σπύρου Δημητρέλη

 capital.gr

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=