Πλειστηριασμοί: Τριετή προστασία για το 65% δανειοληπτών

Τελευταία ενημέρωση: 2015-11-10, 10:26:27
Πλειστηριασμοί: Τριετή προστασία για το 65% δανειοληπτών

Προστασια της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 65% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μία τριετία προβλέπει το συμβιβαστικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φόρμουλα που θα εφαρμοστεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πολύ έως τις αρχές της επόμενης, η λύση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη, θα έχει οριστικοποιηθεί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στη διάρκεια του Eurogroup η γαλλική κυβέρνηση ήταν πολύ υποστηρικτική και έφερε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη φόρμουλα πάνω στην οποία χτίζεται η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.

Η γαλλική πρόταση προβλέπει εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύσουν για μία 3ετία.

Βάσει της πρότασης αυτής, οι κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 28.000 - 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, μέσα στην 3ετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται τον νόμο παρέχοντας ψευδή στοιχεία, το σπίτι θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προχωρά στη σύσταση ενός φορέα για το περιουσιολόγιο, που θα συγκεντρώνει όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για τον κάθε δανειολήπτη και έτσι θα αξιολογεί τις πραγματικές δυνατότητες για την εξυπηρέτηση του «κόκκινου» δανείου του.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
2
=