ΠΟΛΟ

Ασταμάτητη η Εθνική πόλο υπό τις οδηγίες του Βολιώτη Θ. Βλάχου

ασταμάτητη-η-εθνική-πόλο-υπό-τις-οδηγί-487375

Ομάδα μοντέλο, φτιαγμένη για τα ψηλά και άξια να ανέβει επιτέλους στο βάθρο των νικητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετοιμη και αποφασισμένη να γράψει την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του αθλήματος είναι η εκπληκτική Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών.

Μετά από μια ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση στο ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο, αυτή τη φορά στον καθοριστικό χιαστί – προημιτελικό, «βύθισε» το Μαυροβούνιο, πέτυχε μια τεράστια νίκη με 10-4 και πήρε την πρόκριση για την 4άδα και τους ημιτελικούς, όπου θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, της οποίας είχε επιβληθεί στη φάση των ομίλων με 10-9!

Πρόκειται για μια ιστορική πρόκριση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς είναι η δεύτερη φορά στις πολλές συμμετοχές του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα αγωνιστεί σε ημιτελικό, μετά από αυτήν το 2004 στην Αθήνα (σ.σ. είχε απωλέσει τότε το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό από τη Ρωσία). Κι αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αφήσουν οι διεθνείς την ευκαιρία να πάει χαμένη και να φορέσουν επιτέλους στο στήθος τους ένα από τα τρία ολυμπιακά μετάλλια.

Το πρωί της προσεχούς Παρασκευής (6/8), στις 9.30 ώρα Ελλάδας, η Εθνική θα αντιμετωπίσει την Ουγγαρία για να κάνει το πρώτο βήμα στην επίτευξη του ονείρου.

Ο αγώνας

Με άμυνα βγαλμένη από σεμινάριο -ειδικά στον λιγότερο- και με το σκορ να μαρτυρά την τεράστια διαφορά κλάσης από το Μαυροβούνιο στο συγκεκριμένο ματς (από τον αντίπαλο που είχε χάσει τρεις φορές φέτος σε άλλες διοργανώσεις), η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου μετέτρεψε τον προημιτελικό σε παράσταση για έναν ρόλο. Ειδικά με το ξέσπασμά της στο τρίτο οκτάλεπτο και με τον Γεννηδουνιά για άλλη μια φορά σε μεγάλη μέρα (5 γκολ), τον Μάνο Ζερδεβά κέρβερο κάτω από τα δοκάρια, έφτασε να προηγείται με 6-1. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με 6-2 κι εκεί φάνηκε πλέον πως η Ελλάδα δεν χάνει με τίποτα την τεράστια νίκη, κάτι που επιβεβαίωσε και μάλιστα με το εντυπωσιακό τελικό 10-4 στο φινάλε.

Η διακύμανση του σκορ:

Α’ οκτάλεπτο: 1-0 Γενηδουνιάς (περιφέρεια). Β’ οκτάλεπτο: 1-1 Μπργκούλιαν (περιφέρεια), 2-1 Φουντούλης (περιφέρεια), 3-1 Γκιουβέτσης (π.π.). Γ’ οκτάλεπτο: 4-1 Γενηδουνιάς (πέναλτι), 5-1 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 6-1 Γενηδουνιάς (πέναλτι), 6-2 Ιβοβιτς (περιφέρεια). Δ’ οκτάλεπτο: 6-3 Τσούτσκοβιτς (φουνταριστός), 7-3 Παπαναστασίου (π.π.), 8-3 Αργυρόπουλος (φουνταριστός), 9-3 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 9-4 Ιβοβιτς (κόντρα), 10-4 Καπότσης (περιφέρεια).

Η Ελλάδα είχε 2/6 με παίκτη παραπάνω, 2/2 πέναλτι, 5 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού. Το Μαυροβούνιο είχε 0/10 με παίκτη παραπάνω, 2 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Ελλάδα-Μαυροβούνιο 10-4

Οκτάλεπτα: 1-0, 2-1, 3-1, 4-2

ΕΛΛΑΔΑ (Θ. Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 5, Σκουμπάκης, Καπότσης 1, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλος – Κανακάκης 1, Μουρίκης, Κολόμβος, Γκιουβέτσης 1, Βλαχόπουλος.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Γκοϊκοβιτς): Κάντιτς, Μπργκούλιαν 1, Πέρκοβιτς, Πέτκοβιτς, Τσούσκοβιτς 1, Πόπαντιτς, Βίντοβιτς, Ουκρόπινα, Ιβοβιτς 2, Σπάιτς, Μάτκοβιτς, Μπανίσεβιτς.

Με Ουγγαρία στους «4»

Η Ουγγαρία θα βρεθεί στον δρόμο της Εθνικής Πόλο των Ανδρών στους «4» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Οι Μαγυάροι κέρδισαν την Κροατία (15-11) στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό του προγράμματος, αποτελώντας πλέον το επόμενο εμπόδιο για τους παίκτες του Θοδωρή Βλάχου, οι οποίοι πραγματοποίησαν απέναντι στο Μαυροβούνιο μία μεγαλειώδη εμφάνιση.

Η μονομαχία για τα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 9:30.

Η Ελλάδα και η Ουγγαρία δεν είναι -φυσικά- άγνωστες στο κορυφαίο επίπεδο, αφού εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούν κάθε φορά τους ίδιους στόχους: τα μετάλλια.

Σε ό,τι αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν αυτό που χαμογέλασε. Στην πρεμιέρα του τουρνουά, την Κυριακή 25 Ιουλίου, η Ελλάδα είχε κερδίσει την Ουγγαρία με 10-9, έχοντας για πρώτο σκόρερ τον Γιάννη Φουντούλη (3 γκολ).

Στον έτερο ημιτελικό κοντράρονται η Σερβία με την Ισπανία, παιχνίδι που θα γίνει αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 13:50.

Βλάχος: «Ψυχή και καρδιά για ένα μετάλλιο»

Ο Βολιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός, Θοδωρής Βλάχος, μετά τη νίκη επί του Μαυροβουνίου και την πρόκριση στα ημιτελικά υποστήριξε πως οι Έλληνες διεθνείς δεν είναι ικανοποιημένοι με την πρόκριση στα ημιτελικά και θέλουν ένα μετάλλιο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε με τη λήξη της αναμέτρησης: «Αυτό το θέμα με την άμυνα δεν είναι δικό μου, το έχουν πει οι προπονητές όλων των αθλημάτων. Η άμυνα δίνει τους τίτλους και τις προκρίσεις. Σήμερα (σ.σ. χθες) μάς έδωσε μια μεγάλη νίκη και πρόκριση. Οι νίκες που κάναμε στο γκρουπ μάς έφεραν στην πρώτη θέση, που ίσως μας έδωσαν έναν πιο βατό αντίπαλο από τον άλλο όμιλο. Το ότι δεχθήκαμε ένα γκολ στο πρώτο μέρος, νομίζω έκοψε τα πόδια των αντιπάλων μας. Γι’ αυτό κι ήρθε ο εκνευρισμός.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με αυτή την πρόκριση. Η ομάδα δείχνει να είναι σε καλό φεγγάρι, να ξέρει τι θέλει. Σκεφτόμασταν το χιαστί για να αρπάξουμε την ευκαιρία και να πάμε στην τετράδα, γιατί μόνο αυτή σου επιτρέπει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, που είναι το μετάλλιο. Όπως είπα και στα παιδιά, θα αφήσουμε την ψυχή και την καρδιά μας εδώ. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος, εμείς αυτό θα κάνουμε».

Ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο χθεσινό παιχνίδι (5 γκολ), Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, μετά τη νίκη επί του Μαυροβουνίου τόνισε πως με πίστη, αφοσίωση και προσπάθεια μπορεί να έρθει ένα μετάλλιο: «Δείξαμε από το γκρουπ ότι έχουμε παίξει καλύτερα, πιστεύαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα, με περισσότερους παίκτες που μπορούν να αποφασίσουν αγώνες. Το δείξαμε στο νερό, με καταπληκτική άμυνα. Η Ελλάδα έχει πάει άλλη μια φορά σε ημιτελικό στους άνδρες, το 2004. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ως εδώ, το χειρότερο είναι να κάνουμε δύο ήττες και να φύγουμε με άδεια χέρια. Πίστη, αφοσίωση και προσπάθεια».

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου από τη μεριά του τόνισε ότι η άμυνα είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά μέχρι τώρα για την Εθνική ομάδα: «Πρωτόγνωρα συναισθήματα για μένα από την στιγμή που είμαι στο Τόκιο, πόσω μάλλον όταν φτάνεις στους «4» των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως ακούστηκε και μετά το παιχνίδι, τώρα αρχίζει το καλό. Αυτό θέλουμε να δείξουμε και στη συνέχεια. Η άμυνα είναι όλα, εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Οι λύσεις στην επίθεση θα έρθουν, έχουμε παίκτες με μεγάλη ποιότητα. Ήμασταν όλοι καταπληκτικοί, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

Ο αρχηγός, Γιάννης Φουντούλης, είπε λίγο μετά το τέλος του αγώνα: «Η πορεία μας έχει δείξει τι ποιότητα έχει αυτή η ομάδα, αφήσαμε πίσω ό,τι είχε προηγηθεί. Σήμερα όλα ξεκινούσαν από το μηδέν, δεν συγχωρούνταν τα λάθη. Δείξαμε μεγάλη πίστη για να πάρουμε την πρόκριση. Είναι μια ιστορική πρόκριση, πώς μπορούμε να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε όταν φτάνουμε δύο παιχνίδια μακριά από το όνειρό μας»;

Για το πότε κατάλαβε ότι είναι αγκαλιά με την πρόκριση: «Στο ημίχρονο είχαμε δεχθεί μόλις ένα γκολ, είχαμε αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, στην άμυνα δείχναμε συμπαγείς και με συγκέντρωση. Όταν το σκορ πήγε στο 6-1, συνειδητοποιήσαμε πως έπρεπε απλά να διαχειριστούμε το σκορ. Πριν έρθω, σκεφτόμουν ότι μπορεί να είναι η τελευταία μου στιγμή με την Εθνική.

Οπως είπα στην κόρη μου, πάω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Εκείνη συμβιβάζεται με λίγα πράγματα που μου ζητάει κάθε φορά που φεύγω. Τώρα όμως, που απέχω ένα ή δύο παιχνίδια από τον στόχο μου, νιώθω ευγνώμων σε όλα τα παιδιά, τους συμπαίκτες μου».

Τέλος ο κέρβερος της εστίας της Εθνικής, Μάνος Ζερδεβάς επεσήμανε: «Εχουμε συγκεντρωθεί στο να φτιάξουμε το κομμάτι της άμυνας, με την ενέργει και το πάθος παίρνουμε δύναμη για την επίθεση. Σήμερα (σ.σ. χθες) ο αγώνας κρίθηκε στην άμυνα, γι’ αυτό πήραμε το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε τελειώσει, θα τα δώσουμε όλα μεθαύριο στον ημιτελικό. Ειλικρινά, δεν έχω καταλάβει ότι είμαστε στους τέσσερις. Είναι κάτι που σκέφτομαι κάθε μέρα εδώ και μήνες, όταν πέφτω για ύπνο. Ελπίζω να μην τελειώσει εδώ όλο αυτό, να έχουμε αίσιο τέλος μπροστά μας. Θα εμφανιστούμε με το ίδιο πάθος κι από εκεί και πέρα ό,τι προκύψει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου